Nytt funn av penselkrabbe
Den asiatiske penselkrabben Hemigrapsus takanoi er funnet for fjerde gang i Norge. Også denne gangen er fremmedarten oppdaget i Oslofjorden.
Nytt funn av penselkrabbe
FREMMEDE ARTER

Nytt funn av penselkrabbe
Den asiatiske penselkrabben Hemigrapsus takanoi er funnet for fjerde gang i Norge. Også denne gangen er fremmedarten oppdaget i Oslofjorden.
  7. august 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Guttungen på 6 år fanget denne på Borrestranda i Horten, skriver en innsender på Dugnad for Havet.

Den skarpsynte seksåringen slo fast at «Pappa, dette må være en ny art!» – og det er ikke langt fra sannheten: Penselkrabben er bare funnet noen få steder.

LES OGSÅ
Forskerne venter på dørstokkarter


– Dette er en hann penselkrabbe, Hemigrapsus takanoi. De små duskene i klørne er typisk, og det samme er den rette, brede skallkanten mellom øynene, skriver forsker Gro I. Van der Meeren.

Hun forteller at krabbene ikke blir større enn på bildet øverst, og derfor kan være lette å overse i fjæra eller på veldig grunt vann der de lever.

Første funn av asiatisk penselkrabbe


– Denne arten ble først funnet nær Sandefjord i 2020, etter at den har vært en terskelart siden arten ble registrert i tyske farvann i Kielfjorden i 2014.

Penselkrabben har en nær slekting, Hemigrapsus sanguineus, som kalles asiatisk strandkrabbe. Den er foreløpig ikke sett i Norge, men finnes i både Sverige og Danmark.Penselkrabben er bare registrert tre ganger tidligere i Norge, ved Tønsberg, på Tjøme og ved Borøya i Indre Oslofjord. Begge funnene ble gjort i 2020.

Ifølge Fremmedartsdatabasen har arten stort invasjonspotensiale, og er vurdert som en høyrisikoart som konkurrerer med vår hjemlige strandkrabbe.

Har du funnet noe rart?


Hvis du har funnet noe uvanlig vil Havforskningsinstituttet gjerne vite om det. Du kan hjelpe forskerne ved å registrere funnet på www.dugnadforhavet.no.


Dugnad for Havet
Har du funnet noe du tror er en fremmed art, eller noe du ikke vet hva er for noe? Havforskningsinstituttet vil gjerne ha rapporter om fremmede arter, uvanlige funn og sjeldne fiskearter.

Registrer funnRegistrer funn

Se funnSe funn

Siden dykkerne har en unik mulighet til å oppdage nye marine arter kan nettopp dine observasjoner være av stor verdi!

Les mer på www.dugnadforhavet.no
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

  • Ta fridykkerkurs hos ProDykk

    Fridykking har blitt svært populært, og det er ikke uten grunn: Med relativt enkelt utstyr kan man oppleve havets spennende verden! I juni holder ProDykk kurs i fridykking.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • GPS AS gjør service på alle ventiler

    Gass og Pusteservice i Drøbak er ikke bare et servicesenter for yrkesdykkere og dykkebransjen – de tar imot ventilsett og flasker fra alle dykkere. Kanskje det er på tide med litt vedlikehold?
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS