– Den teina var min, sier Anton
Søgne Dykkerklubbs medlemmer er blant de råeste i landet på å hente opp spøkelsesredskaper fra havbunnen. Søndag kom redskap nummer 4.000 opp fra bunnen.
Denne gjengen fikk æren av å hente opp spøkelsesredskap nummer 4.000 i Søgne Dykkerklubbs regi søndag formiddag. F.v.: Anton Amundsen, båtfører Trond-Jarle Repvik, dykkerne Karl Klungland, Siri-Lill Kristoffersen, Alex Schmitz og jan Kristoffersen. Foto: Nicolai Prebensen/N247.no
– Den teina var min, sier Anton
Søgne Dykkerklubbs medlemmer er blant de råeste i landet på å hente opp spøkelsesredskaper fra havbunnen. Søndag kom redskap nummer 4.000 opp fra bunnen.
Av N247.no (etter avtale)
Han dro kjensel på teina som var noe større enn vanlige teiner, og skjønte raskt at den var hans. Det var nøyaktig redskap nummer 4.000 som nå endelig hadde sluttet å spøkelsesfiske.
– Jeg mistet den for fem seks år siden ved Bøddelen innenfor Udvår, og kjente den igjen. Jeg mister svært lite redskaper og har tenkt å denne teina både titt og ofte. Det er jo temmelig spesielt at det var min teine som skulle bli nummer 4.000 og at jeg skulle være med på å ta den opp, sier Amundsen til N247.
Løfteposer
Når det skal hentes opp spøkelsesredskaper er den mest effektive måten å gjøre det arbeidet på å ha dykkere i vannet som alle har med seg poser og ekstra luft med ned.
Når redskaper blir funnet, fester dykkerne posen til funnet og fyller posen med luft. Da stiger posen og redskapene til overflaten der følgebåtene ligger klare til å berge utstyret ombord i egne båter.
LES OGSÅ
Tusenvis av nye spøkelsesteiner
Søndag var Amundsen følgebåt og berget sin egen teine fra å drive fiske.
Dykkerklubben har siden desember 2015 hentet opp teiner, ruser, garn og annet fiskeutstyr, samt store mengder søppel som batterier, gressklippere, båtvrak, dekk og alt de finner på sine dykk.
Forrige helg var de i Farsund og i samarbeid med dykkerklubben i vest hentet de opp 130 redskaper i tillegg til mye søppel.
– Blir dere aldri lei?
– Så lenge vi får med oss båtførere samt følgebåter kommer vi til å holde på. Dette tar nok aldri slutt. Utstyr blir mistet og det vil skje også fremover, sier formann i Søgne Dykkerklubb Karl Klungland.
Han legger til at det heldigvis er mange som bruker fritidsfiskeappen når de mister utstyr, og det gjør det lettere for klubben å finne det igjen.
– Vi ser at nytt regelverk med råtnetråd også fungerer, noe som betyr mindre spøkelsesfiske, sier Klungland etter at dagens fangst hadde havnet i konteineren på Høllen vest industriområde.
LES OGSÅ
Last ned appen «Fritidsfiske»
3.545 tap registrert
I Fiskeridirektoratets app er det til nå i år registrert 3.545 tap av redskap. Det er funnet 3.423 redskaper, og dykkerklubbene har stått for 2.806 funn.
– Vi er nå i full gang igjen med å fiske opp spøkelsesredskaper. Det er Norges Dykkerforbund som støtter oss via Handelens Miljøfond. Det koster en del utstyr å drive med dette, og uten denne støtten hadde vi ikke fått dette til, avslutter Klungland.