Verneområde ødelagt av veigrus
Millioner av små skapninger på havbunnen er begravd i veigrus på Ørnneset i Saltstraumen. Torsken og steinbiten som bor der har mistet en stor bit av sitt matfat.
Verneområde ødelagt av veigrus
Foto: Terje Øyvind Olsen/Skjermdump fra Facebook
FORURENSNING

Verneområde ødelagt av veigrus
Millioner av små skapninger på havbunnen er begravd i veigrus på Ørnneset i Saltstraumen. Torsken og steinbiten som bor der har mistet en stor bit av sitt matfat.
  14. april 2021
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Veien ned til Ørnneset i Saltstraumen ble sperret av den første uken i mars fordi smeltevann hadde gravd ut dype spor. Like før påske fylte Bodø kommune ny grus på veien, og den ble gjenåpnet.

– Da vi dykket der 5. og 6. april oppdaget vi enorme mengder veigrus spredd utover fra grunna og nedover til 35 meters dyp, skriver Borghild Viem i Facebook-gruppen Saltstraumen marine verneområde.

En video lagt ut på Facebook viser tydelig hvordan havbunnen i det marine verneområdet er fullt av grus:


Saltstraumen ble fredet i 2013 og det er forbudt å dumpe masser av alle slag i området. De store mengdene grus som nå har havnet i sjøen kveler livet på havbunnen og kan få alvorlige konsekvenser.

Både steinbit og rognkall ligger på egg i Saltstraumen på denne årstiden, og grusen ser ut til å ha fylt igjen potensielle gytehuler for steinbit.

Saltstraumen

Slik skal det se ut på bunnen i Saltstraumen. Foto: Vebjørn Karlsen/Saltstraumen marine verneområde på Facebook


Borghild Viem forteller at millioner av bunnlevende organismer nå er begravd under veigrusen. Dersom skaden skyldes dårlig drenering av veien, vil ødeleggelsene fortsette til dette utbedres.

– Det er tragisk at et så unikt stykke havbunn er rasert. En stor gruppe torsk og steinbit virret rundt over grushaugene. Noen kom bort og kikka trist og forvirret på oss. Å møte de blikkene gjorde vondt, sier hun.

LES OGSÅ
No-hunting policy i Saltstraumen


Hendelsen er meldt til Statsforvalteren i Nordland, som har forvaltningsansvaret for Saltstraumen. Mia Husdal ved klima- og miljøavdelingen har sett filmen som viser grusmassene på havbunnen, skriver NRK.

– Bildene og videoen viser store skader på dyre- og plantelivet. Det er sjelden vi ser så store skader inne i et verneområde. Ut fra bildene ser det ikke bra ut, sier Husdal.

LES MER: Saltstraumen får forvaltningsplan


Forskriften om vern av Saltstraumen marine verneområde fastslår at «dyrelivet knyttet til sjøbunnen er vernet mot skade og ødeleggelse».

Forskriften nevner spesifikt at det er forbudt med uttak og deponering av masse og utfylling på sjøbunnen. Forsøpling og forurensning er naturligvis også forbudt i verneområdet.

Grus

Hundrevis av o-skjell er dekket av grusen. Foto: Vebjørn Karlsen/Saltstraumen marine verneområde på Facebook


Bodø kommune innrømmer overfor NRK at grusen ser ut til å stamme fra utbedringen av veien langs Ørnneset.

– Et kraftig regnvær vasker ut veien, tilsvarende tre lastebillass. Det ser ut som grus tilsvarende ett lastebillass har havnet i havet, sier seksjonsleder for idrett og friluftsliv i Bodø kommune, Lars Bang.Kommunen skal nå vurdere om det er mulig å få opp grusen. Sjansen er imidlertid stor for at dette vil gjøre ytterligere skade på dyrelivet.

– Det er ikke første gang masse fra veien har rent ut i verneområdet, men det har aldri vært slike mengder som nå. Noen steder er det en meter tykt lag av grus, sier Borghild Viem.ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.


 

Annonsørinnhold:

 • Nudibranch Safari på Gulen i mars

  Nakensneglesafarien på Gulen Dykkesenter har vært arrangert siden 2010, og i mars er det igjen klart for workshop med dykkere, UV-fotografer og eksperter. Bli med du også!

ANNONSE:

Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Nitrox – det nyttigste emnekurset?

  Sertifikatet PADI Enriched Air Diver og nitrox som pustegass gir deg lengre bunntid og bedre sikkerhetsmargin. Ta det populære kurset hos Halden Dykkersenter i februar!
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS