Mattilsynet advarer mot å spise fingertare

Undersøkelser viser at fingertare kan inneholde høye nivåer av det kreftfremkallende stoffet uorganisk arsen. Mattilsynet advarer derfor mot å spise fingertare.

Mattilsynet advarer mot å spise fingertare

Foto: Bjoertvedt/Wikipedia (CC BY-SA 4.0)

MATAUKEMattilsynet advarer mot å spise fingertare

Undersøkelser viser at fingertare kan inneholde høye nivåer av det kreftfremkallende stoffet uorganisk arsen. Mattilsynet advarer derfor mot å spise fingertare.

  16. desember 2020
☒   ANNONSE:

Bakgrunnen for advarselen er analyser Havforskningsinstituttet har gjort av innholdet i 27 tang- og tarearter. Det ble funnet høye nivåer av uorganisk arsen i fingertare, skolmetang, japansk drivtang og importert hijiki.

– Tang og tare har spesielle egenskaper som fører til at de samler opp/akkumulerer stoffer som jod og tungmetaller fra sjøvannet, uten at vannet i seg selv er forurenset, skriver Mattilsynet.

Fingertare

Fingertare. Foto: Stemonitis/Thiotrix/Wikipedia (CC BY 2.5)Liten kreftfare

Blant de norske artene som er i bruk som næringsmiddel, skiller fingertare seg ut fra andre arter. Den kan ha svært høyt innhold av uorganisk arsen, på nivå med den importerte arten hijiki som Mattilsynet også advarer mot å spise.

Hvis man ved enkelte anledninger har spist fingertare er det lite sannsynlig at risikoen for å få kreft har økt på grunn av dette inntaket. Man bør likevel ikke spise fingertare fremover.


ARSEN (As)
Arsen er et grunnstoff som primært finnes i berggrunnen, jord og grunnvann. Det finnes to hovedformer for arsen, organisk og uorganisk.

Det er først og fremst de uorganiske formene som er helseskadelige, ifølge Matportalen.no.


Fingertare inneholder ifølge Havforskningsinstituttet 24 milligram uorganisk arsen pr. kilo, mens stortare inneholder 0,036 milligram. De anbefaler derfor at fingertare byttes ut med stortare.

Finnes langs hele kysten

Fingertare (Laminaria digitata) er en brunalge som finnes langs hele norskekysten i grensen mellom fjæresonen og sjøsonen. Den kjennetegnes ved at den bladaktige delen er oppsplittet i fingeraktige fliker.

Fargen varierer mellom brun og gulbrun, og taren kan bli inntil tre meter lang. På utsatte steder eller i områder med mye strøm, blir plantene lange og slanke. I roligere farvann blir stilken kort og den bladaktige delen bred.

Kilde: Mattilsynet

ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.


 

Annonsørinnhold:

 • Gratis webinar om nattdykking

  Vil du komme i gang med nattdykking eller lære mer om emnet? Frivannsliv holder gratis webinar og forteller om anbefalt utstyr, ulike lyktmodeller, nattjakt og mye mer.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Spar penger på Aqua Lung LEG3ND

  One Ocean Dive Resort i Kristiansand fortsetter garasjesalget, og har knalltilbud på ventilservice, vinge med bakplate, computer, lykter og ventilservice.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS