Ventilsett virket etter tre år på bunnen
I 2016 måtte Per Wichstad dumpe utstyret sitt på et dykk ved Svinesund etter at han fikk problemer. Han fant igjen utstyret på samme sted tre år senere – og ventilsettet fungerte utrolig nok som det skulle!
Ventilsett virket etter tre år på bunnen
Foto: Apeks/Per Wichstad
DYKKERUTSTYR

Ventilsett virket etter tre år på bunnen
I 2016 måtte Per Wichstad dumpe utstyret sitt på et dykk ved Svinesund etter at han fikk problemer. Han fant igjen utstyret på samme sted tre år senere – og ventilsettet fungerte utrolig nok som det skulle!
  31. januar 2020
☒   ANNONSE:
– Jeg var med på Grensedykket med Halden Sportsdykkerklubb i 2016, og vi dykket under den gamle Svinesundbrua fra Norge over til Sverige. Den smale fjorden har sterk tidevannsstrøm og sikten var dårlig, kanskje 1–2 meter, forteller Per Wichstad fra Fredrikstad.

Han fikk problemer under vann, og endte med å dumpe utstyret for å holde seg flytende – flaske, ventilsett og BCD med blylommer. Wichstad håpet at de andre dykkerne ville finne riggen, men den forsvant i den dårlige sikten.Dykkerutstyret ble funnet igjen etter tre år på bunnen av Svinesundet. Det så ikke pent ut, men det var fortsatt luft på flasken. Foto: Apeks/Per Wichstad


Fant igjen utstyret tre år senere

– Jeg deltok på Grensedykket på nytt i høst, og hva skjedde? Utrolig nok svømte jeg rett på den gamle riggen min på 25 meters dyp! Etter litt fikk vi hevet den og tatt den ombord i båten, forteller han.

Havet hadde krevd sitt, og mesteparten av utstyret var ikke til å redde. Men så oppdaget Wichstad at det fortsatt var luft på flasken...

Apeks XTX50-ventilene hadde holdt stand, og fungerte fortsatt som de skulle etter tre år på havets bunn!Det var en ikke ubetydelig mengde grus og skjell i andretrinnene. Foto: Apeks


Wichstad kontaktet Apeks Diving i Blackburn på den engelske vestkysten, og de var naturlig nok svært interessert i å se nærmere på ventilsettet.

– Etter at vi hørte denne historien ville vi gjerne se nærmere på ventilsettet for å teste det og finne ut hva denne ekstreme påkjenningen hadde medført, forteller Fiona Norbury hos Apeks.Virket ventilsettet som det skulle? Apeks bestemte seg for å undersøke. Foto: Apeks


Ble testet i pustesimulator

Før testingen kunne begynne måtte andretrinnet tømmes for skjell, småstein og sand, men justeringsskruene fungerte som de skulle og til tross for at påveksten dekket store deler av førstetrinnet roterte det uten problemer.

– Den første overraskelsen var at mellomtrykket fortsatt var på fabrikknivå. Ventilsettet trenge ikke akutt service, så vi bestemte oss for å sette det på en tøff prøve, sier Norbury.

Se video av testen her:

Ventilsettet ble plassert i en ANSTI pustesimulator for å finne ut hvordan det fungerte i 3 graders vann på 53 meters dyp, med en pustefrekvens på 25 pust i minuttet.

Ventilsettet fungerte prikkfritt, og levde opp til den strenge EN250-A-standarden på første forsøk – uten at det var gjort service eller endringer.

Det er ganske utrolig, når man tenker på at det hadde ligget tre år på 25 meters dyp!Apeks XTX50-settet ble testet i ANSTI-simulatoren hos Apeks etter tre år på havbunnen. Foto: Apeks


Apeks er naturligvis stolte av at ventilsettet hadde tålt påkjenningene så godt, men minner om at det likevel kan være lurt å sørge for service og vedlikehold.

– Dette er naturligvis ikke reklame for at Apeks ventilsett ikke trenger vedlikehold, men det er godt å vite at når vi sier at du kan stole på en Apeks-ventil så viser denne historien at det stemmer, avslutter Norbury.

ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.


 

Annonsørinnhold:

 • Gratis webinar om nattdykking

  Vil du komme i gang med nattdykking eller lære mer om emnet? Frivannsliv holder gratis webinar og forteller om anbefalt utstyr, ulike lyktmodeller, nattjakt og mye mer.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Spar 1.200,- på Apeks XTX 200/40

  One Ocean Dive Resort i Kristiansand fortsetter garasjesalget, og har knalltilbud på ventilservice, vinge med bakplate, computer, lykter og ventilservice.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS