Ventilsett virket etter tre år på bunnen
I 2016 måtte Per Wichstad dumpe utstyret sitt på et dykk ved Svinesund etter at han fikk problemer. Han fant igjen utstyret på samme sted tre år senere – og ventilsettet fungerte utrolig nok som det skulle!

Foto: Apeks/Per Wichstad
Ventilsett virket etter tre år på bunnen
I 2016 måtte Per Wichstad dumpe utstyret sitt på et dykk ved Svinesund etter at han fikk problemer. Han fant igjen utstyret på samme sted tre år senere – og ventilsettet fungerte utrolig nok som det skulle!
31. januar 2020
Han fikk problemer under vann, og endte med å dumpe utstyret for å holde seg flytende – flaske, ventilsett og BCD med blylommer. Wichstad håpet at de andre dykkerne ville finne riggen, men den forsvant i den dårlige sikten.

Dykkerutstyret ble funnet igjen etter tre år på bunnen av Svinesundet. Det så ikke pent ut, men det var fortsatt luft på flasken. Foto: Apeks/Per Wichstad
Fant igjen utstyret tre år senere
– Jeg deltok på Grensedykket på nytt i høst, og hva skjedde? Utrolig nok svømte jeg rett på den gamle riggen min på 25 meters dyp! Etter litt fikk vi hevet den og tatt den ombord i båten, forteller han.
Havet hadde krevd sitt, og mesteparten av utstyret var ikke til å redde. Men så oppdaget Wichstad at det fortsatt var luft på flasken...

Det var en ikke ubetydelig mengde grus og skjell i andretrinnene. Foto: Apeks
Apeks XTX50-ventilene hadde holdt stand, og fungerte fortsatt som de skulle etter tre år på havets bunn!
Wichstad kontaktet Apeks Diving i Blackburn på den engelske vestkysten, og de var naturlig nok svært interessert i å se nærmere på ventilsettet.

Virket ventilsettet som det skulle? Apeks bestemte seg for å undersøke. Foto: Apeks
– Etter at vi hørte denne historien ville vi gjerne se nærmere på ventilsettet for å teste det og finne ut hva denne ekstreme påkjenningen hadde medført, forteller Fiona Norbury hos Apeks.
Før testingen kunne begynne måtte andretrinnet tømmes for skjell, småstein og sand, men justeringsskruene fungerte som de skulle og til tross for at påveksten dekket store deler av førstetrinnet roterte det uten problemer.
Se video av testen her:
Video: Apeks Diving/YouTube
– Den første overraskelsen var at mellomtrykket fortsatt var på fabrikknivå. Ventilsettet trenge ikke akutt service, så vi bestemte oss for å sette det på en tøff prøve, sier Norbury.
Ventilsettet ble plassert i en ANSTI pustesimulator for å finne ut hvordan det fungerte i 3 graders vann på 53 meters dyp, med en pustefrekvens på 25 pust i minuttet.

Apeks XTX50-settet ble testet i ANSTI-simulatoren hos Apeks etter tre år på havbunnen. Foto: Apeks
Ventilsettet fungerte prikkfritt, og levde opp til den strenge EN250-A-standarden på første forsøk – uten at det var gjort service eller endringer.
Det er ganske utrolig, når man tenker på at det hadde ligget tre år på 25 meters dyp!
Annonse:
Apeks er naturligvis stolte av at ventilsettet hadde tålt påkjenningene så godt, men minner om at det likevel kan være lurt å sørge for service og vedlikehold.
– Dette er naturligvis ikke reklame for at Apeks ventilsett ikke trenger vedlikehold, men det er godt å vite at når vi sier at du kan stole på en Apeks-ventil så viser denne historien at det stemmer, avslutter Norbury.