Pigghå førte til lakserømming
En mengde oppdrettslaks rømte etter at åtte pigghå tok seg inn i en merde i Stad kommune, melder Fiskeridirektoratet. Det er uvisst om haiene brøt seg inn for å spise.
Pigghå førte til lakserømming
Foto: Fredrik Myhre (skjermdump)
OPPDRETT

Pigghå førte til lakserømming
En mengde oppdrettslaks rømte etter at åtte pigghå tok seg inn i en merde i Stad kommune, melder Fiskeridirektoratet. Det er uvisst om haiene brøt seg inn for å spise.
  22. april 2020
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Fiskeridirektoratet mottok rømmingsmelding fra Nordfjord Forsøksstasjon AS lørdag 18. april. Det foreløpige anslaget er at 1.500 laks har rømt fra anlegget i Hundvika. Størrelsen på fisken er på rundt 1,5 kilo.

Under en avlusingsoperasjon oppdaget selskapet at åtte pigghå hadde tatt seg igjennom nota, og denne ble sjekket av dykker samme dag. Fiskeridirektoratet har fulgt opp saken med selskapet.

LES OGSÅ
Fikk sjelden hai i garnet


– At pigghå kommer seg inn i oppdrettsmerder er et kjent fenomen, men det ser ikke ut som de er ute etter laksen på innsiden, sier marinbiolog og seniorrådgiver i WWF Verdens naturfond Fredrik Myhre til Dykking.

Hullene haiene lager gjør naturligvis at oppdrettslaks kan rømme, og Myhre mener man må revurdere hvordan oppdrett skal gjøres i fremtiden.

– Dette er nok et eksempel på hvorfor vi trenger å få på plass en lukket oppdrettsteknologi langs kysten vår. Vi trenger at lakseoppdretten i fremtiden har null lus, null rømming og gir null avfall på avveie, sier han.

Ikke gjenfangstfiske for allmenheten


Gjenfangstfiske er igangsatt men så langt er bare tre laks er gjenfanget. De som får fisk som stammer fra rømmingen kan kontakte Nordfjord Forsøksstasjon AS på telefon 975 87 686.Fiskeridirektoratet tar gjerne imot tips og bilder fra publikum om fangst av rømt fisk i området. Det opplyses at gjeldende regelverk for fiske må følges, og det er ikke åpnet for fiske for allmenheten.

Etter at Fjordbladet omtalte oppdrettsfisken som giftig på grunn av avlusingsmiddelet SLICE, har Mattilsynet gått ut og sagt at det ikke er farlig å spise den rømte laksen.ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Snart søknadsfrist for dykkelederkurs

  Vil du jobbe med yrkesdykking? Dykkerutdanningen ved Høgskulen på Vestlandet arrangerer dykkelederkurs i Skålevik i Bergen i januar 2023. Søknadsfristen er 4. desember 2022.

ANNONSE:

ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Ta PADI Deep Diver i Halden

  Lurer du på hva som finnes nede i dypet? Da er kanskje emnekurset PADI Deep Diver noe for deg! Nå kan du lære dypere dykking på en trygg måte hos Halden Dykkersenter.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS