Hva er egentlig lurv for noe?
– I kampen for å stoppe lurven er vi nødt til å forstå hvem den faktisk er, sier seniorforsker Eli Rinde. Derfor har NIVA gitt ut rapporten «Hva er lurv?».
Hva er egentlig lurv for noe?
Lurv på stortare og sukkertare. Foto: Janne Gitmark, NIVA
HAVMILJØ

Hva er egentlig lurv for noe?
– I kampen for å stoppe lurven er vi nødt til å forstå hvem den faktisk er, sier seniorforsker Eli Rinde. Derfor har NIVA gitt ut rapporten «Hva er lurv?».
  Pressemelding fra NIVA
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Om sommeren ser vi stadig mer lurv, en uformelig masse av trådformede alger, som kan ødelegge både bade- og dykkeopplevelser.

– Selv om mange har sett lurven, er det få som vet hva det egentlig er og hvor stor trussel det utgjør for livet langs kysten, skriver NIVA i en pressemelding.

Ålegressenger nedgros av lurv


Lurv er ikke én bestemt alge, men flere forskjellige arter fintrådete alger, som ofte indikerer en ubalanse i det marine økosystemet.

Denne algemassen kan være fastsittende eller løstliggende, og viser seg i høy tetthet som en indikator på dårlig miljøtilstand.

LES OGSÅ
Oslofjorden er i kjelleren


– Lurven er en opportunistisk kjeltringsbande, og den største bekymringen er dens evne til å spre seg raskt og effektivt kvele livsgrunnlaget for en rekke marine organismer.

– Den kan ta over leveområder som tang- og tareskoger, samt ålegrasenger, som er hjem til millioner av liv, sier Rinde.

Lurv

Foto: Janne Gitmark, NIVA


På oppdrag fra Miljødirektoratet har Norsk institutt for vannforskning (NIVA) laget rapporten Hva er lurv? Er all lurv indikator for dårlig økologisk tilstand?.

Rapporten gir oversikt over de vanlige artene som danner lurv, og kan være et nyttig oppslagsverk for de som driver med kartlegging av marine naturtyper.

LES OGSÅ
– Urimelig om ikke staten tar regningen


I Danmark har lurv fått det mindre sjarmerende navnet «fedtemøg», og i Sverige har «fint trådformiga alger» bidratt til en reduksjon på omtrent 60% av ålegrasengene langs Skagerrakkysten, like sør for Hvaler.

Lurv kveler ålegressenger og tareskog, som er viktige for fisk og naturmangfold, ikke minst i Oslofjorden. NIVA foreslår følgende definisjon av lurv:



Forekomst av lurv indikerer dårlig tilstand og negativ påvirkning på økosystemet dersom den forekommer i høy tetthet.

Dette gjelder både på fjell eller sedimentbunn, på tang, tare og ålegras, eller dersom lurven har overtatt for stedegne, flerårige habitatdannende arter.

 
Annonse:


Den nye rapporten gir en oversikt over de vanligste artene som danner lurv, og fungerer som et nyttig verktøy for kartlegging av marine naturtyper.

– Ved å kunne identifisere fienden, vil vi være bedre i stand til å finne løsninger som sikrer et rikt og levende hav for fremtidige generasjoner, sier Eli Rinde.





ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Ta PADI Open Water i Halden i mai

    Hvis vil begynne å dykke, så er det første skrittet å ta et PADI Open Water grunnkurs. Hos Halden Dykkersenter kan du lære å nyte verden under vann i løpet av noen dager!

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Intro til uv-jakt og sanking

    Vil du komme i gang med undervannsjakt eller sanking av skjell, krabber og annen sjømat? Bli med på et gratis webinar hvor Martin Helseth forteller deg mer!
Siste videoer:
Annonse:
ANNONSE:
Annonse:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS