En av verdens verste arter
Den kinesiske ullhåndkrabben Eriocheir sinensis regnes som en av verdens verste invaderende arter, og kan forårsake stor skade. Den er funnet flere ganger i norske farvann.
En av verdens verste arter
Illustrasjonsfoto: Zoo Köln (CC BY-SA 4.0)
FREMMEDARTER

En av verdens verste arter
Den kinesiske ullhåndkrabben Eriocheir sinensis regnes som en av verdens verste invaderende arter, og kan forårsake stor skade. Den er funnet flere ganger i norske farvann.
  Av Dykking.no
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Den kinesiske ullhåndkrabben er en fremmedart som potensielt kan forårsake store skader, og den er ført opp på Fremmed­artslista med «svært høy risiko».

Det foreløpig siste funnet av ullhåndkrabbe ble gjort av Bjørn Gundersen, som fikk to individer i Vellebubukta ved Vauerkilen på Hvaler 2022.

Kinesisk ullhåndskrabbe

Foto: © Bjørn Gundersen, Kråkerøy (etter avtale)


Artsdatabanken forteller at det til sammen er funnet ni individer av arten over en periode på 46 år. Det er usikkert om den reproduserer i norske farvann.

– Det er sannsynlig at arten vil finne vann med egnet saltholdighet i Østfold, heter det i Fremmedartslisten. Det har tidligere blitt funnet en hunn med rogn i Iddefjorden.

LES OGSÅ
Penselkrabbe funnet på Sørlandet


Ullhåndkrabben er på IUCNs liste over de 100 verste invaderende artene i verden. Arten kan spre seg raskt, og har potensiale til å påvirke elvemorfologi samt opprinnelige arter.

Arten kalles også kinaullhåndkrabbe, og er kjent for å grave seg inn i elvebredder og kan gjøre stor skade på fundamenter, kaianlegg og andre installasjoner.




To kinaullhåndkrabber ble funnet på Hvaler i april 2022.


Erfaringer fra Europa for øvrig samt hastig­heten på kyststrømmen i den norske delen av Skagerrak viser at arten har en svært høyt spredningspotensial.

– Når arten ikke har fått noe godt fotfeste i Norge tyder det likevel på at forholdene ikke er helt gunstige, skriver Artsdatabanken.

 
Annonse:


Ifølge wikipedia tåler den kinesiske ullhånds­krabben både ferskvann og saltvann, spiser alt og er ikke kresen på vannkvalitet.

En rapport om at dykkere skal ha sett denne arten i Mandal har senere vist seg å ha vært en (dårlig) spøk. Krabben er til nå bare funnet ved utløpet av Glomma og Drammenselva/Lierelva.

Har du funnet noe rart?


Hvis du har funnet noe uvanlig vil Havforsknings­instituttet gjerne vite om det. Du kan hjelpe forskerne ved å registrere funnet på www.dugnadforhavet.no.


Nye Dugnad for Havet
Har du funnet maneter, krabber eller andre krepsdyr? Da kan du registrere dem i den nye versjonen av Dugnad for havet!

Registrer funnRegistrer funn

Se funnSe funn

Siden dykkerne har en unik mulighet til å oppdage nye marine arter kan nettopp dine observasjoner være av stor verdi!

Les mer: www.nye.dugnadforhavet.no




ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Ta PADI Open Water i Ålesund

    Ålesund Dykkersenter holder PADI Open Water grunnkurs for dem som har lyst til å lære å dykke før sommeren. Bli med og oppdag en fantastisk verden under overflaten i mai!

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Ta dykkelappen hos OFDS neste uke

    Dykking er en kjempespennende aktivitet, og ingenting gjør ferien bedre enn å ha et dykkesertifikat i baklommen. Oslofjorden Dykkesenter holder kurs neste uke.
Siste videoer:
Annonse:
ANNONSE:
Annonse:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS