Klart, men kaldt: Vinterdykking
Snøen har lagt seg mange steder, men dykkesesongen er ikke slutt av den grunn. Sikten er best om vinteren – men hvordan holder du deg varm?
Dykker Dykker
Illustrasjon: Christian Skauge
NYBEGYNNER'N

Klart, men kaldt: Vinterdykking
Snøen har lagt seg mange steder, men dykkesesongen er ikke slutt av den grunn. Sikten er best om vinteren – men hvordan holder du deg varm?
  Av Marius Vodrup
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Når Kong Vinter melder sin ankomst blir det naturligvis kaldere både i luften og i vannet, men det er fortsatt flott å dykke.

I havet synker temperaturen gradvis fra slutten av august og når sitt laveste i mars, før den begynner å stige igjen på våren.

Dykker Dykker
Noen tenker sikkert at det er for kaldt å dykke om vinteren, men de med litt erfaring verdsetter tvert imot denne årstiden:

Sikten kan være helt utrolig, og spesielt vrakdykking er en fantastisk opplevelse. Men det gjelder ikke bare dykking på vrak!

Magisk vinterdykking


Årsaken til det klare vannet er at algene forsvinner når temperaturen synker og soltimene blir færre. Da blir også planktonet som spiser algene borte, og vannet kan bli helt krystallklart. Hvem liker vel ikke det?

Vinteren er på mange måter den beste dykkesesongen, og det er masse spennende å se på grunt vann fordi algeteppet som dekker bunnen om sommeren forsvinner, og dyrelivet er annerledes.

10 tips til nattdykking


For eksempel har nakensneglene sin høysesong, og de vakre småkrypene mer enn veier opp for at det er relativt lite fisk å se. Det kan være helt magisk!

Har man godt utstyr er ikke temperaturen noe problem, og det er viktig å sørge for at man holder seg varm.

Planlegg godt, og husk service


Å bli nedkjølt kan være farlig i seg selv, og det er i hvert fall ikke særlig behagelig. Derfor må du ha skikkelig utstyr – og utstyret må være god i stand.

Det blir veldig fort kaldt om du må ta av hanskene for å fikse et lite filleproblem, og jo kaldere du blir før du går i vannet desto kortere blir dykket!

Meld fra om uønskede hendelser


For de fleste holder det med en god tørrdrakt og en skikkelig vams, men det finnes også elektrisk oppvarmede vester og vamser for de som er ekstra frosne.

Hansker og sokker med batterier og varmelementer er også å få tak i. Snakk med ditt lokale dykkesenter for å høre hva hva de anbefaler.

Utstyret er viktig


Skal du dykke om vinteren må du ha et frostsikkert førstetrinn. Isdannelse og ventilfrys kan føre til en freeflow, og det kan oppstå en farlig situasjon.

Hvis du vil ha flere tips til hvordan du kan holde varmen om vinteren kan vi anbefale denne artikkelen:

10 tips for å holde varmen i vinter


Husk på at dagslyset forsvinner raskt om vinteren. Det kan være mørkt når du kommer opp! Ha alltid med lykt om vinteren, den kommer til nytte både over og under vann.

Det er viktig å passe på at man kommer opp der man skal. Blir man liggende å drive i sjøen eller kommer opp på et ulendt sted kan dette raskt bli et problem i minusgrader og snø.



Pass på at det kan være glatt og isete i fjæra. Det er lett å falle og slå seg, og det kan gå hardt ut over både kroppen og utstyret.

Tar man hensyn til disse tingene og er litt forsiktig, er vinterdykking en flott opplevelse som absolutt anbefales!

Vi publiserer en ny artikkel i serien «Nybegynner'n» hver måned fremover – følg med på Dykking.no!




ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Gratis intro til uv-jakt og sanking

    Vil du komme i gang med undervannsjakt eller sanking av skjell, krabber og annen sjømat? Bli med på et gratis webinar hvor Martin Helseth forteller deg mer!

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • PADI Rescue Diver starter i morgen

    PADI Rescue Diver er kanskje det viktigste kurset dykkere kan ta, og lærer deg hvordan du skal forbygge og håndtere ulykker. Kurset starter hos Nemo i morgen!
Siste videoer:
Annonse:
Annonse:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS