Kommer med bønn til båteiere
Miljødirektoratet ber båteierne om hjelp mot spredning av den skadelige fremmedarten havnespy, når en million norske fritidsbåter nå skal ut på sjøen.
Kommer med bønn til båteiere
Et ekstremt tilfelle av havnespy på en båt i Malahide utenfor Dublin. Foto: Damien Offer
FREMMEDE ARTER

Kommer med bønn til båteiere
Miljødirektoratet ber båteierne om hjelp mot spredning av den skadelige fremmedarten havnespy, når en million norske fritidsbåter nå skal ut på sjøen.
  Pressemelding fra Miljødirektoratet
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– For å hindre at havnespy sprer seg har det stor betydning at fritidsbåteiere nå ved sesongstart sjekker og smører båtene sine, skriver Miljødirektoratet.

Miljødirektør Ellen Hambro sier at dette både vil fjerne eventuell havnespy, og bidra til å hindre at fremmedarten får feste seg på båten.

LES OGSÅ
Meld fra om fremmede arter


Havnespy er en fremmed art som trolig er kommet til Norge festet til skroget på større skip. Arten legger seg som tepper på havbunnen og fortrenger andre arter.

Om den får spre seg kan det få store konsekvenser for økologien og naturmangfoldet i norske kyst- og havområder.

Slik kjenner du igjen havnespy


Foreløpig er havnespy funnet ulike steder på Vestlandet, og rett utenfor Oslofjorden ved Koster i Sverige. Fritidsbåtene spiller en sentral rolle.

– Fritidsbåter utgjør en risiko fordi de beveger seg mye rundt, til havner og grunnere områder hvor havnespy trives best, sier miljødirektør Ellen Hambro.

LES OGSÅ
Havnespy spres med skrogvask


Ifølge Båtlivsundersøkelsen fra 2023, som blant andre Miljødirektoratet var med på å gjennomføre, er det over en million fritidsbåter i Norge.

Hver fjerde norske husstand har en eller flere fritidsbåter. Trekker man fra kanoer og kajakker, som anses å utgjøre mindre trusler for spredning av havnespy, så er det rundt 800.000 fritidsbåter i Norge.

Foreløpig ikke havnespy i Oslofjorden


Flest fritidsbåter finnes i de fire fylkene rundt Oslofjorden, og på Sør- og Vestlandet, som også er de mest utsatte områdene for spredning av havnespy.

– Aktsomhetsplikten i naturmangfoldloven sier at alle har en plikt til å unngå at fremmede arter sprer seg. Hvis du oppdager havnespy skal du gjøre tiltak for å redusere risikoen for at arten spres videre, sier Ellen Hambro.

LES OGSÅ
Truer det biologiske mangfoldet


Hvis båten har ligget i sjøen gjennom vinteren bør man sjekke den for havnespy. Havnespy dør i luft etter en uke, og i ferskvann etter seks timer.

Er det havnespy på båten må den derfor tas opp på land. Det går raskest å spyle og skrape båten, rengjøre teiner og annet utstyr, for så å enten legge havnespyet i en beholder med ferskvann, eller la det tørke i lufta og dø.

Setter inn dykkere mot havnespy


– Det er veldig viktig å passe på at spylevannet og det som skrapes bort ikke renner ut i sjøen igjen, minner Miljødirektoratet om.

Båter og utstyr som stått på land gjennom vinteren er trygge. Likevel bør båten smøres med grohemmende maling, for å redusere risikoen for at havnespy fester seg når båten kommer i vannet.



– Gjennom båtsesongen er det viktig å sjekke båten jevnlig for havnespy, og om mulig gjerne også unngå opphold i havner på over 24 timer i områder hvor det er funnet havnespy, sier Hambro.

Les mer om forebyggende tiltak mot havnespy, og hvordan du kan rengjøre båt og utstyr på Miljødirektoratets nettside.



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • – Vi gjør service på alle ventiler

    Gass og Pusteservice i Drøbak er ikke bare et servicesenter for yrkesdykkere og dykkebransjen – de tar imot ventilsett og flasker fra alle dykkere. Kanskje det er på tide med litt vedlikehold?

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Bryggelys øker sikkerheten i havna

    En ny serie bryggelys fra Wee Marine AS skal øke sikkerheten i havneanlegg. Ett års utvikling ligger bak serien, som har fått navnet No1. Lysene er konstruert for å tåle store påkjenninger – og for å redde liv på mørke dager og kvelder.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS