Krever stans i åpningsprosessen
Energi- og miljøkomiteen fikk tirsdag overlevert et brev med 16.201 underskrifter til støtte for å stanse åpningsprosessen for gruvedrift på havbunnen i norske farvann.
Krever stans i åpningsprosessen
I oktober ble det avholdt en aksjon utenfor Stortinget der miljøbevegelsen krevde at Jonas Gahr Støre går av som leder av Havpanelet om ikke planene stanses. Foto: WWF/Randi Marie Glomsrud
HAVMILJØ

Krever stans i åpningsprosessen
Energi- og miljøkomiteen fikk tirsdag overlevert et brev med 16.201 underskrifter til støtte for å stanse åpningsprosessen for gruvedrift på havbunnen i norske farvann.
  Pressemelding fra WWF Verdens naturfond
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Ti norske miljøorganisasjoner står bak brevet, der de også krever at regjeringen jobber aktivt internasjonalt for å hindre at slik gruvedrift settes i gang.

– Vi mener at åpningsprosessen må stanses umiddelbart. Vi har altfor lite kunnskap om konsekvensene en slik industri kan få både på dyreliv og de sårbare økosystemene i dyphavet. De kan bli katastrofale, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur.

LES OGSÅ
Mener Norge bryter loven


Hun legger til at de store engasjementet, med over 16.000 underskrifter på kort tid, viser at dette er en risiko det norske folk ikke vil ta.

Hun får støtte fra Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet, som mener at vi må ta vare på den sårbare naturen i dyphavet i stedet for å rasere den i jakten på mineraler.

– En svart dag for norsk natur


– Gruvedrift på havbunnen kan bli det største naturinngrepet i norsk historie og en skamplett i norsk havforvaltning. Vi kan ikke tillate at Norge blir det første landet i verden som åpner opp for ny ødeleggende industri midt i en akutt naturkrise, sier han.

Eksperter fra blant annet Havforskningsinstituttet, Norsk Polarinstitutt og Miljødirektoratet har pekt på de enorme kunnskapshullene om livet i dyphavet og potensielle konsekvenser av gruvedrift på havbunnen.

LES OGSÅ
Frykter at svampene skal kveles


– Det er svært alvorlig hvis regjeringen ignorerer de meget tydelige faglige rådene, sier generalsekretær i Sabima, Christian Steel.

– Regjeringen påstår at vi trenger havbunnsmineraler for å kunne gjennomføre det grønne skiftet. Denne fremstillingen er ikke annet enn grønnvasking, sier leder i Spire, Elise Åsnes. Hun mener at havbunnsmineralene vil komme for sent til å bidra i omstillingen.

Krever at Støre trekker seg


Så langt har 23 land tatt et tydelig standpunkt mot mineralutvinning til havs og EU-parlamentet har bedt om et moratorium, altså en midlertidig stans.

EUs investeringsbank har ekskludert havbunnsmineraler fra sine investeringer, mens EU-kommisjonen vil ha et forbud frem til det er bevist at utvinningen ikke vil skade marint miljø. Det samme vil nesten 800 havforskere fra 44 ulike land.

LES OGSÅ
– Støre må høre på egne eksperter


– Stadig flere land og selskaper vil droppe gruvedrift på havbunnen og vente minst ti år på mer kunnskap. Norge risikerer å dumme seg skikkelig ut, sier Gina Gylver, leder i Natur og Ungdom.

– Det er nå opp til Stortinget å ta ansvar, stoppe åpningsprosessen og vise at vi tar våre internasjonale forpliktelser på største alvor, sier hun.

Risikosport på havets bunn


Forrige uke sendte 121 europeiske parlamentarikere et felles brev til Stortinget der de ber norske politikere om å stemme mot regjeringens forslag om å åpne for gruvedrift i norske farvann.

– Regjeringens forslag om å åpne for gruvedrift i sårbare, arktiske havområder setter hele Norges rykte som en ansvarlig havnasjon på spill, sier Haldis Tjeldflaat Helle, fagrådgiver i Greenpeace Norge.– Den sterke motstanden mot denne prosessen viser at dette ikke er ønsket politikk, sier Kathrine Sund-Henriksen, generalsekretær i Forum for utvikling og miljø.

– La oss tenke langsiktig, la oss ikke risikere å sette marint liv i fare, og i stedet vise verden at Norge tar ledelsen i bevaringen av vårt verdifulle havmiljø, sier Martin Skadal, leder i World Saving Hustle.ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

  • Hold varmen når du dykker

    Det er vinterkaldt i sjøen og viktig å sørge for å holde seg skikkelig varm. Det kan du gjøre med Santi elektriske varmesystemer fra Fue.no.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • GPS AS holder kurs i trykkprøving

    Trykkprøving av dykkeflasker er helt nødvendig og skal gjøres med faste intervaller. Nå kan du lære hvordan det gjøres hos Gass og Pusteservice i Drøbak.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS