Dømt for dykkene på Estonia
Journalisten Henrik Evertsson og ROV-føreren Linus Andersson ble dømt for brudd på gravfreden i forbindelse med dykkene på vraket av Estonia i ankesaken i går.
Dømt for dykkene på Estonia
Foto: Discovery
VRAK

Dømt for dykkene på Estonia
Journalisten Henrik Evertsson og ROV-føreren Linus Andersson ble dømt for brudd på gravfreden i forbindelse med dykkene på vraket av Estonia i ankesaken i går.
  6. september 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Dykkene som ble gjort på vraket i forbindelse med dokumentaren «Estonia – funnet som endrer alt» var lovbrudd, men motivet bak gjerningen medfører mildere straff.

Det konstaterte tingretten i Gøteborg i går. De to må imidlertid ikke sone noen straff, og får i stedet dagsbøter. Dommen blir anket, opplyser Göteborgsposten.

Henrik Evertsson

Journalist og regissør Henrik Evertsson. Foto: Discovery


De to ble frikjent i Göteborg tingrett i februar i fjor, etter ROV-dykkene på vraket av M/S Estonia som blegjennomført i september 2019.

Saken ble imidlertid anket av påtalemyndigheten, som ikke slo seg til ro med at dykking kunne gjennomføre på vrakstedet.

LES OGSÅ
Frikjent for ROV-dykking på Estonia


– Det finnes en sterk allmenn interesse i å opprettholde gravfreden rundt M/S Estonia, som er en gravplass for et stort antall mennesker, sier rettens leder Göran Lundahl.

I en uttalelse sier han at beskyttelsen av gravfreden veier sterkere enn interessen for å beskytte ytrings- og informasjonsfriheten.

M/S Estonia

3D-bilde av M/S Estonia og bunnen omkring vraket. Illustrasjon: Havarikommisjonen


Warner Bros. Discovery, som er ansvarlig for dokumentarserien, sier i en pressemelding at de gir de dømte journalistene full støtte, og at dommen vil bli anket.

– Vi beklager dagens avgjørelse fra Gøteborg tingrett og konstaterer samtidig at de kom til en annen konklusjon enn tingretten gjorde sist, sier Henrik Evertsson.

LES OGSÅ
Sverige går med på nye undersøkelser


I en pressemelding opplyser han at saken involverer viktige journalistiske prinsipper og komplekse juridiske vurderinger.

– Vår holdning forblir uendret, og vi nekter for å ha begått lovbrudd. Vi ønsker derfor å komme med våre synspunkter i en ny behandling i lagmannsretten, sier Henrik Evertsson.

Hemmelig film viser nytt hull i Estonia


ROV-dykkene som Evertsson og Andersson ble dømt for i dag ble gjort i september 2019 fra den tyske dykkebåten M/S Fritz Reuter.

Tyskland ikke har underskrevet den såkalte Estonia-traktaten. Tingretten i Gøteborg slår imidlertid nå fast at loven gjelder for svenske statsborgere, uansett nasjonalitet på skipet.



I dokumentaren «Estonia – funnet som endrer alt» dokumenterte Henrik Evertsson et tidligere ukjent hull i skroget på passasjerfergen.

Dette har ført til at den svenske havarikommisjonen og estiske myndigheter har gjenpoptatt undersøkelsene av vraket for å finne ut hva som forårsaket forliset.





ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Bli en bedre og tryggere dykker

    PADI Rescue Diver er kanskje det viktigste kurset dykkere kan ta, og lærer deg hvordan du skal forbygge og håndtere ulykker. Ta kurset hos Nemo i Bergen i mars!

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Ta Advanced-kurs hos OFDS

    Har du tatt grunnkurs i dykking? Ta et skritt videre og bli med på et PADI Advanced Open Water Diver-kurs hos Oslofjorden Dykkesenter i januar!
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS