Frikjent for ROV-dykking på Estonia
Regissør Henrik Evertsson og ROV-pilot Linus Andersson stod tiltalt for å ha brutt gravfreden på vraket av M/S Estonia. I går ble begge frikjent av tingretten i Gøteborg.
Frikjent for ROV-dykking på Estonia
Regissør Henrik Evertsson ble frikjent for ROV-dykkingen på vraket av M/S Estonia. Foto: Facebook
VRAK

Frikjent for ROV-dykking på Estonia
Regissør Henrik Evertsson og ROV-pilot Linus Andersson stod tiltalt for å ha brutt gravfreden på vraket av M/S Estonia. I går ble begge frikjent av tingretten i Gøteborg.
  9. februar 2021
☒   ANNONSE:
Tiltalen ble tatt ut etter at de to deltok på en ekspedisjon i september 2019 for å undersøke og filme vraket av M/S Estonia på oppdrag fra Discovery Channel.

Materialet fra ROV-dykkene var sentrale i dokumentaren «Estonia – funnet som endrer alt» som gikk på TVNorge i høst og finnes tilgjengelig på Discovery+.

M/S Estonia

Et hittil ukjent hull på 4 x 1,5 meter ble oppdaget under ROV-dykkene i forbindelse med dokumentaren. Foto: Discovery


Etter premieren ble det tatt ut tiltale mot de to. De andre ekspedisjonsmedlemmene ble ikke tiltalt fordi de er tyske statsborgere, og Tyskland har ikke underskrevet den såkalte Estonia-traktaten som forbyr dykking.

– Tiltalen gjelder kun spørsmålet om de har brutt dykkeforbudet, og om det skal være straffbart når svenske statsborgere begår en slik handling fra en tyskregistrert båt, uttalte aktor Helene Gestrin i oktober i fjor.

Aktor hadde innstilt på at de to skulle straffes med dagsbøter.

LES OGSÅ
Straffeforfølges etter ROV-dykk på Estonia


Tingretten i Göteborg kom fram til at loven om gravfred ikke gjaldt for filmteamet ettersom de jobbet fra en båt under tysk flagg, melder Göteborgs-Posten.

Det er første gang loven om gravfred prøves for retten, og både Evertsson og Andersson ble frikjent.

– Jeg er glad for at retten lyttet til våre innvendinger, sa Henrik Evertsson til Göteborgs-Posten etter frikjennelsen var et faktum i går.

M/S Estonia

Havarikomminsjonens rapport fastslår at baugvisiret løsnet og forårsaket forliset. Foto: Estline/Facebook


Hele 852 mennesker omkom da M/S Estonia sank den 28. september 1994. Hva som er årsaken til forliset har vært gjenstand for mange spekulasjoner.

Siden tiltalen ble tatt ut har svenske myndigheter gitt etter for press om nye undersøkelser av vraket, og det er ventet at loven som forbyr dykking vil bli endret slik at skroget kan undersøkes på nytt.

LES OGSÅ
Mer enn bare ROV-dykk på Estonia?


Det var derfor ingen stor overraskelse at de to ble frikjent, men det er likevel en seier for pressefriheten og journalisters muligheter til å belyse samfunnsproblemer.

– Det journalistiske oppdraget handler om å stille spørsmål, analysere og søke ny informasjon om begivenheter av samfunnsmessig interesse. Det har vært drivkraften bak arbeidet vårt med dokumentarserien om Estonia, sier kommunikasjonsdirektør Hanne McBride i Discovery i en uttalelse.

ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.


 

Annonsørinnhold:

 • Gratis webinar om nattdykking

  Vil du komme i gang med nattdykking eller lære mer om emnet? Frivannsliv holder gratis webinar og forteller om anbefalt utstyr, ulike lyktmodeller, nattjakt og mye mer.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Spar penger på Aqua Lung LEG3ND

  One Ocean Dive Resort i Kristiansand fortsetter garasjesalget, og har knalltilbud på ventilservice, vinge med bakplate, computer, lykter og ventilservice.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS