Forskernes råd: Spis dem!
Siden 1970-tallet har store deler av tareskogene langs kysten av Midt- og Nord-Norge blitt beitet ned av milliarder av kråkeboller. Spiser vi dem kan vi få tareskogen tilbake.
Forskernes råd: Spis dem!
Foto: Christian Skauge/Junho Jung (CC BY-SA 3.0)
KRÅKEBOLLER

Forskernes råd: Spis dem!
Siden 1970-tallet har store deler av tareskogene langs kysten av Midt- og Nord-Norge blitt beitet ned av milliarder av kråkeboller. Spiser vi dem kan vi få tareskogen tilbake.
  3. mars 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Norskekysten har blitt forvandlet fra en frodig skog til en fattig ørken. Kråkeboller står tett i tett lite annet liv er å se, skriver NIVA.

Det finnes flere arter kråkeboller langs Norskekysten, men det er den grønne drøbakkråkebollen som beiter ned tareskogen.





– Denne arten er ettertraktet, og sushirestauranter i Japan og Europa vil gjerne servere rognen til sine gjester, skriver NIVA.

Kråkeboller heter uni på japansk, og japanerne spiser 50.000 tonn av dem årlig ifølge denne artikkelen i The Explorer.



Kråkeboller spiser blant annet tare og sjøgress, og når det blir for mange av dem kan tareskogen forsvinne i store områder.

– Tareskogene er ikke bare næring og leveområde for fisk og andre dyr, tare er en ressurs som høstes, og sukkertare kan kanskje bli dyrefôr, bioenergi eller andre produkter innen farmasi og helse, skriver NIVA.



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Ta Advanced-kurs hos OFDS

    Har du tatt grunnkurs i dykking? Ta et skritt videre og bli med på et PADI Advanced Open Water Diver-kurs hos Oslofjorden Dykkesenter i februar!

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Gratis intro til uv-jakt og sanking

    Vil du komme i gang med undervannsjakt eller sanking av skjell, krabber og annen sjømat? Bli med på et gratis webinar hvor Martin Helseth forteller deg mer!
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS