Forskernes råd: Spis dem!
Siden 1970-tallet har store deler av tareskogene langs kysten av Midt- og Nord-Norge blitt beitet ned av milliarder av kråkeboller. Spiser vi dem kan vi få tareskogen tilbake.
Forskernes råd: Spis dem!
Siden 1970-tallet har store deler av tareskogene langs kysten av Midt- og Nord-Norge blitt beitet ned av milliarder av kråkeboller. Spiser vi dem kan vi få tareskogen tilbake.
3. mars 2023
Det finnes flere arter kråkeboller langs Norskekysten, men det er den grønne drøbakkråkebollen som beiter ned tareskogen.
– Denne arten er ettertraktet, og sushirestauranter i Japan og Europa vil gjerne servere rognen til sine gjester, skriver NIVA.
Kråkeboller heter uni på japansk, og japanerne spiser 50.000 tonn av dem årlig ifølge denne artikkelen i The Explorer.
Kråkeboller spiser blant annet tare og sjøgress, og når det blir for mange av dem kan tareskogen forsvinne i store områder.
– Tareskogene er ikke bare næring og leveområde for fisk og andre dyr, tare er en ressurs som høstes, og sukkertare kan kanskje bli dyrefôr, bioenergi eller andre produkter innen farmasi og helse, skriver NIVA.