Kråkeboller er en delikatesse
Kråkeboller regnes av gourmetkokker som noe av det beste havet har å by på. De piggete delikatessene er på sitt beste om høsten og vinteren – og de skal helst spises rå.
Kråkeboller er en delikatesse
Foto: Troms Kråkeboller/Bent Raanes Sørensen
GOURMET

Kråkeboller er en delikatesse
Kråkeboller regnes av gourmetkokker som noe av det beste havet har å by på. De piggete delikatessene er på sitt beste om høsten og vinteren – og de skal helst spises rå.
  Av Dykking.no
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Drøbakkråkebollen blir omtrent 10 centimeter i diameter. Den er vanlig på grunt vann, men har blitt funnet så dypt som 1.200 meter.

Innmaten i kråkebollene består av fem gonader, som er eggstokker hos hunnene og testikler hos hannene – og det er disse som spises.

LES OGSÅ
Dumpsterdiving i Indre Oslofjord


På nettstedet Snak av Kysten finnes en sesongkalender som viser når forskjellige typer fisk og skalldyr er best, supplerert med informasjon om artene.

Der kan man lese at gonadene er tomme utover sommeren fordi kråkebollene gyter, og at kvaliteten er derfor best om om høsten og vinteren.

Grønn kråkebolle

Foto: Christian Skauge/Smak av Kysten


Gonadene har en søtlig smak og spises rå, gjerne som topping på en nigirisushi bit. Den kan også serves som en liten rett i seg selv.

Kråkebolle brukes også som ingrediens i sauser og eggeretter, og kan gjøre fiskeskuppe fyldigere både på smak og konsistens. Den kjøres da i med stavmikser like før servering.

LES OGSÅ
Kan vi ha både kråkeboller og tareskog?


Det er registrert 16 ulike kråkebollearter i Norge. De to vanligste hos oss er den røde og den grønne kråkebollen. Begge kan spises, men det er den grønne som regnes som en delikatesse.

Høsting av av kråkeboller foregår ved dykking, og for dykkere og fridykkere er det å plukke med seg noen kråkeboller en enkel sak.

Grønn kråkebolle

Foto: Christian Skauge


Den grønne kråkebollen ble beskrevet av den danske naturalisten Otto Friedrich Müller i 1776, og fikk det latinske navnet Strongylocentrotus droebachiensis.

På norsk kaller vi den «Drøbakkråkebolle», men tross navnet finnes den langs hele kysten. Særlig i Finnmark er det store forekomster.





– Kråkebollen er proppfull av enzymer og vitaminer som er bra for deg, skriver NRK, og foreslår denne oppskriften på lekkert kråkebolle-snacks:

  • Klipp av bunnen på kråkebollen med en saks, ta ut rognen med en teskje og legg den til tørk
  • Dandér rognen rå på en tynn kjeks, og legg tynne strimler med nori (sushi-tang) på toppen
  • Drypp over noen dråper sitron og server fersk


Her er noen oppskrifter: Sushi med kråkeboller, fylt kråkebolle, kråkebollesmør og kråkebolle med eggerøre. Du finner flere på nett!







ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Rusten? Se gratis webinar nå!

    Er det lenge siden du var i vannet? Er du litt usikker på teorien? Her kan du se et gratis oppfriskningskurs på nett – laget for deg som dykker med flasker på ryggen!

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS