Lakkerte flasker kan bli underkjent
Vurderer du å lakkere aluminiumsflaskene dine i en kulere farge? Da må du passe på – gjøres det på feil måte kan de miste opptil 30% av styrken og bli underkjent på neste trykkprøving.
Lakkerte flasker kan bli underkjent
Foto: Pxhere
TRYKKPRØVING

Lakkerte flasker kan bli underkjent
Vurderer du å lakkere aluminiumsflaskene dine i en kulere farge? Da må du passe på – gjøres det på feil måte kan de miste opptil 30% av styrken og bli underkjent på neste trykkprøving.
  10. januar 2024
Pulverlakkering gir en sterk og flott finish med god beskyttelse mot korrosjon. Det foregår ved at lakkpulveret lades elektrostatisk før det sprøytes på produktet. Så smeltes og herdes lakken i en herdeovn.

Temperaturen kan variere med lakktypen, men et søk på Google viser at pulverlakkering vanligvis skjer ved 200–225 grader.

Spraylakkering

Dykkeflasker kan lakkeres, men ikke alle metoder egner seg. Hør med dykkesenteret før du gjør noe. Illustrasjonsfoto: Pxhere


– Pulverlakkering er fint til mye, men absolutt ikke på aluminiumflasker. De tåler ikke mer enn 170 grader. Pulverlakkerer du flasken kan den bli underkjent ved neste trykkprøving, forteller Michael Hansson hos Gass og Pusteservice AS.

Drøbakselskapet trykkprøver flasker av både aluminium, stål og kompositt. De holder også kurs i trykkprøving og har bred kompetanse på området.

LES OGSÅ
Slik blir en dykkeflaske til


– Vi har hatt flere tilfeller hvor dykkere kommer med nylakkerte flasker til trykkprøving. Da må vi undersøke hvordan det er gjort, sier Hansson.

I motsetning til stål, som skal tåle opptil 300 grader, er aluminium utsatt for endringer i metallet allerede fra 110–170 graders varme.

Når skal dykkeflaskene trykkprøves?


Bare de færreste er klar over at pulverlakkering av dykkerflasker kan føre til at den ikke lenger kan trykkprøves – og da blir det en kostbar erfaring.

– Det er strenge regler hvis aluminium varmes opp til over 110 grader. Opptil 170 grader må du ha tillatelse fra produsenten, og oppvarmingen må loggføres. Over 170 grader underkjennes de fleste aluminiumsflasker, sier Hansson.
Aluminiumsflasker kan motivlakkeres hvis dette gjøres med airbrush og våtlakkering. De kule flaskene som PADI delte på Twitter er imidlertid enda bedre – det er klistremerker!

Våtlakkering krever ikke oppvarming, men man må passe på at lakken som brukes ikke er etsende eller reagerer med aluminium.Feil type lakk kan skade flasken og på samme måte som for høy temperature føre til at den ikke blir godkjent neste gang den skal trykkprøves.

Ta kontakt med ditt lokale dykkesenter dersom du har spørsmål rundt trykktesting og sikkerhet – helst før du gjør noe som kan påvirke flasken.ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

  • Ta PADI Open Water i Kragerø

    Agder Dykkersenter inviterer alle som har lyst til å begynne å dykke til PADI Open Water Diver grunnkurs. Kurset holdes i Kragerø i juli.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Gratis webinar for rustne dykkere

    Er det lenge siden du var i vannet? Er du litt usikker på teorien? Da bør du melde deg på Frivannslivs gratis oppfriskningskurs for deg som dykker med flasker på ryggen.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS