Disse tre skipene ble senket for 75 år siden

Den 28. desember 1944 var allierte fly på vingene over Oslofjorden for å senke den tyske krysseren Köln. De fant ikke krysseren, men senket i stedet tre andre skip: M/T Holmengraa, U-735 og M/S Nordvard.

Disse tre skipene ble senket for 75 år siden
M/S Nordvard i New Orelans før andre verdenskrig. Foto: Norsk Skipsvraksarkiv/Erling Skjold

VRAKDisse tre skipene ble senket for 75 år siden

Den 28. desember 1944 var allierte fly på vingene over Oslofjorden for å senke den tyske krysseren Köln. De fant ikke krysseren, men senket i stedet tre andre skip: M/T Holmengraa, U-735 og M/S Nordvard.

  28. desember 2019
☒   ANNONSE:
Tankskipet M/T Holmengraa ble bygd ved Sarpsborg Mek. Verksted i 1943, og ble beslaglagt av tyskerne så snart hun var ferdigstilt. Skipet lå for anker ved Løvøya utenfor Horten da hun ble truffet i lasterommet og sank.

De allierte flyene senket også ubåten U-735 og tankskipet M/S Nordvard i det samme angrepet. Ubåten ble funnet på 190 meters dyp utenfor Horten av KNM Tyr i 1999, mens M/S Nordvard ligger i sundet like utenfor Moss.

Se video fra M/T Holmengraa her:

Et avansert teknisk dykk

M/T Holmengraa målte 68,1 x 9,7 x 3,6 meter og hadde en tonnasje på 791 BRT. Skipet var lastet med 550 tonn Heizöl da hun ble bombet i senk.

Vraket ble funnet på 75–80 meters dyp av dykkere i 1994. På grunn av dybden er Holmengraa bare tilgjengelig for de som driver med avansert teknisk dykking.Sonarbilde av M/T Holmengraa: Kongsberg Maritime


Dykkeforbud på M/S Nordvard

M/S Nordvard var også et tankskip, bygd ved Kockums Varv & Mek. Verkstad i Malmö i 1925. Hun målte 115,1 x 16,5 x 6,9 meter og var eid av Klosters Rederi A/S i Stavanger.

I september 1940 ble Nordvard kapret av den tyske hjelpekrysseren Pinguin mens hun var på reise fra Bunbury i Australia til Port Elisabeth i Sør-Afrika, og satt i tjeneste for Kriegsmarine som depotskip for MTB'er.

Vraket ligger på 25–45 meters dyp utenfor Moss, og ble tømt for olje i 2008. Siden det vissnok skal ligge torpedoer og synkeminer i vraket ble det innført dykkeforbud, og man må man derfor søke dispensasjon om man vil dykke her.M/S Nordvard ligger på 25–45 meters dyp midt i Mossesundet. Dessverre er det dykkeforbud på vraket. Kart: Kystverket


Et dødelig angrep

De allierte flyene slapp 126 tonn bomber over Moss, og utførte i tillegg slipp for Milorg og minelegging i Oslofjorden. Ombord på de senkede skipene var tapene store.

Bare én mann overlevde angrepet på U-735, mens 39 omkom. På Holmengraa måtte 13 mann bøte med livet, mens angrepet på Nordvard kan ha krevd så mye som 119 menneskeliv.

Kildene oppgir forskjellige antall omkomne, og siden det skal ha vært fest ombord på Nordvard er det uklart hvor mange som befant seg ombord.


ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Gratis webinar om nattdykking

  Vil du komme i gang med nattdykking eller lære mer om emnet? Frivannsliv holder gratis webinar og forteller om anbefalt utstyr, ulike lyktmodeller, nattjakt og mye mer.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Spar penger på Aqua Lung LEG3ND

  One Ocean Dive Resort i Kristiansand fortsetter garasjesalget, og har knalltilbud på ventilservice, vinge med bakplate, computer, lykter og ventilservice.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS