To fantastiske vrak i Midtgulen
Den 8. november 1944 ble de to tyske lasteskipene D/S Aquila og D/S Helga Ferdinand ble senket av britiske fly i Midtgulen. Her kan du se video fra begge vrakene.
To fantastiske vrak i Midtgulen
De to lasteskipene under angrep av fly fra Dallachy Strike Wing. Foto: Royal Canadian Air Force
VRAK

To fantastiske vrak i Midtgulen
Den 8. november 1944 ble de to tyske lasteskipene D/S Aquila og D/S Helga Ferdinand ble senket av britiske fly i Midtgulen. Her kan du se video fra begge vrakene.
  8. november 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Om ettermiddagen den 8. november 1944 kunne man høre duren fra et enslig speiderfly over Midtgulen på Vestlandet.

Piloten får øye på noe, og en radiomelding spraker gjennom eteren. I Skottland gjør flyene fra Dallachy Strike Wing seg klare.

D/S Helga Ferdinand

D/S Helga Ferdinand. Foto: Dykkings arkiv


De to tyske lasteskipene D/S Aquila og D/S Helga Ferdinand er oppdaget. Ikke lenge etterpå kommer jagerbomberne fra .404 RCAF Squadron dundrende inn fjorden og angriper uten nåde.

Maskinkanonene smatrer og rakettene hyler mot målet. D/S Framnæs befinner seg tett på de tyske skipene og blir truffet. Seks mennesker omkommer.

De to lasteskipene er sjanseløse. Minutter senere er det over, og D/S Aquila og D/S Helga Ferdinand blir overlatt til sin skjebne og forsvinner snart i dypet.

Begge skipene var i tjeneste for Kriegsmarine med forsyninger til de tyske troppene. De var i samme konvoi, og møter samme skjebne.

LES OGSÅ
Er du interessert i vrakdykking?


D/S Helga Ferdinand var eldst, bygd ved William Gray & Co. i Sunderland i 1897. Hun var 95 meter lang og tonnasjen var på 2.566 brutto registertonn.

Eieren var det tyske rederiet Hugo Ferdinand Dampschiffs-Reederei i Rostock, som gjerne tok oppdrag for de tyske krigsmyndighetene.

D/S Aquila

D/S Aquila som Dimitrios N. Bogiazides. Foto: Dykkings arkiv


D/S Aquila fikk navnet hun ble tatt av Kriegsmarine i 1942. Skipet var nesten 106 meter langt og var bygd ved verftet Chantiers Navals Anversois S. A. i Hoboken i Belgia i 1908.

Tonnasjen var på 3.495 brutto registertonn, og fremdriften ble sikret av en trippel ekspansjon dampmaskin, slik det var vanlig på denne tiden.De to lasteskipene ligger i Midtgulen ved Bremanger, bare drøyt 100 meter fra hverandre. D/S Aquila ligger dypest av de to vrakene fra 40–65 meters dyp.

Tilstanden på D/S Aquila er god. Akerenden er nedbrutt og propellen er ganske ødelagt, men ellers er vraket intakt der det ligger med slagside mot babord.

D/S Helga Ferdinand er det grunneste av de to krigsvrakene, og starter allerede på 36 meters dyp. Flere kanoner er fortsatt intakt.

Det store skipet står på kjølen og vraket er et fantastisk syn der det fortsetter ned til 60 meters dyp. Begge vrakene egner seg best for teknisk dykking.Midtgulen ligger skjermet til, og D/S Aquila og D/S Helga Ferdinand kan som regel dykkes selv om været ikke er det beste.

Man må ha båt for å komme seg ut til vrakene, så det krever litt å få til et dykk her. Er det verdt det? Uten tvil!ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • GPS AS gjør service på alle ventiler

    Gass og Pusteservice i Drøbak er ikke bare et servicesenter for yrkesdykkere og dykkebransjen – de tar imot ventilsett og flasker fra alle dykkere. Kanskje det er på tide med litt vedlikehold?

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Webinar om fridykking på onsdag

    Vil du begynne med fridykking, men har ikke fått tatt kurs? Kanskje du vil ta med familien på spennende opplevelser i vannet til sommeren? Nå får du et gratis grunnkurs hos Frivannsliv.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS