Senket av britene: KNM Kjell
Den 28. september 1944 ble den tidligere torpedobåten KNM Kjell ble senket av britiske fly utenfor Mandal. Det ikke alle vet er at båten het NK-02 Dragoner da den gikk ned.
Senket av britene: KNM Kjell
Foto: Christian Skauge
VRAK

Senket av britene: KNM Kjell
Den 28. september 1944 ble den tidligere torpedobåten KNM Kjell ble senket av britiske fly utenfor Mandal. Det ikke alle vet er at båten het NK-02 Dragoner da den gikk ned.
  28. september 2021
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
KNM Kjell ble bygd som torpedobåt 2. klasse (Lyn-klassen) ved Marinens Hovedverft i Horten i 1905, som byggenummer 106.

Den 41 meter lange og 4,7 meter smale torpedobåten hadde en innholdsrik livshistorie og var involvert i en rekke hendelser.KNM Kjell var lang, smal og rask – men ikke rask nok til å slippe unna britiske fly. Dermed ble hun senket den 28. september 1944. Foto: Dykkings arkiv


En av de mest kjente er Altmark-affæren, der KNM Kjell var eskorte for det tyske støtteskipet som ble bordet av britiske marinefartøyer i Jøssingfjorden.

Da krigen brøt ut lå KNM Kjell i havn i Kristiansand og fikk utført noen reparasjoner. Hun ble beslaglagt av tyskerne, som satte henne i tjeneste som minesveiper under navnet NK-02 Dragoner.

Bli med på et dykk:


Den 28. september 1944 ble NK-02 Dragoner angrepet og senket av seks britiske de Havilland Mosquito-fly øst for Ryvingen fyr utenfor Mandal. Sju av mannskapet på 24 mann omkom.

Vraket ligger på 32–40 meters dyp, og er et svært flott syn selv om det er delvis brutt ned – det er fortsatt fullt av spennende detaljer.

LES OGSÅ
Fant vraket av Karlsruhe utenfor Kristiansand


Den digre dampmaskinen er imponerende, kanonen på dekket er et flott fotomotiv og mellom vrakrestene ligger det mye spennende å se.

NK-02 Dragoner ble gjenoppdaget av tre dykkere i 2006, etter at Oslo Froskemannsklubb hadde kommet over det mer eller mindre tilfeldig på en klubbtur på 60-tallet.Den imponerende kanonen er et yndet fotomotiv. Foto: Christian Skauge


De som har abonnert i noen år kan finne frem utgave nr. 3/2006 av bladet Dykking og lese historien om da vraket ble gjenoppdaget.

Vraket ble også omtalt i serien Norsk Vrakleksikon i utgave nr. 5/2017.
Opprinnelig publisert 28.09.2019

ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Nudibranch Safari på Gulen i mars

  Nakensneglesafarien på Gulen Dykkesenter har vært arrangert siden 2010, og i mars er det igjen klart for workshop med dykkere, UV-fotografer og eksperter. Bli med du også!

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Nitrox – det nyttigste emnekurset?

  Sertifikatet PADI Enriched Air Diver og nitrox som pustegass gir deg lengre bunntid og bedre sikkerhetsmargin. Ta det populære kurset hos Halden Dykkersenter i februar!
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS