105 år siden RMS Lusitania ble senket

Da den tyske ubåtkapteinen Walther Schwieger fyrte av torpedoene til U-20 visste han ikke at det skulle bli det som utløste den amerikanske deltakelsen i første verdenskrig. Men det var heller ikke et uhell.

Foto: US Library of Congress
 

VRAK

VIDEO105 år siden RMS Lusitania ble senket

Da den tyske ubåtkapteinen Walther Schwieger fyrte av torpedoene til U-20 visste han ikke at det skulle bli det som utløste den amerikanske deltakelsen i første verdenskrig. Men det var heller ikke et uhell.

  7. mai 2020

Den 7. mai 1915 ble RMS Lusitania senket av den tyske ubåten U-20 utenfor kysten av Irland.

Skipet var på vei fra New York til Liverpool med 1 962 passasjerer og mannskap ombord, og 1 198 av dem omkom i senkingen.

Angrepet på Lusitania førte til ramaskrik på begge sider av Atlanteren, og USA erklærte krig mot Tyskland som følge av senkingen. Tyskerne på sin side hevdet at passasjerskipet også førte krigsmateriell. Hva var sannheten?

Se minidokumentar om senkingen her:Smithsonian Channel/YouTubeEt spektakulært vrakdykk

Tyskland hadde erklært havområdet rundt Storbritannia som krigssone, og den tyske ambassaden i New York hadde rykket inn femti annonser i de største avisene hvor de advarte folk mot å reise med Lusitania.

Den 240 meter lange passasjerdamperen var sjanseløs da to av torpedoene fra U-20 rammet henne midtskips, og sank på bare 18 minutter. Vraket ligger på 90–100 meters dyp 18 km utenfor Old Head of Kinsale.U-20 møtte sin skjebne da hun grunnstøtte på kysten av Danmark i 1916. Mannskapet forsøkte å sprenge ubåten, men lyktes ikke og vraket ble liggende på stranden helt til 1925.Les mer i neste nummer av Dykking

Vraket av Lusitania står på listen til de aller fleste som driver seriøst med dyp vrakdykking, sammen med for eksempel Britannic i Middelhavet og Andrea Doria utenfor Nantucket på den amerikanske østkysten.

I neste nummer av bladet Dykking kan du lese en spennende artikkel om dykking på RMS Lusitania, ført i pennen og fotografert av den belgiske vrakdykkeren Vic Verlinden.

 

Dykkerulykken i Vadsø:
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • – Vi gjør service for alle dykkere

  Mange tror at Gass og Pusteservice er et servicecenter bare for bransjen, men det er ikke riktig. Her kan også vanlige dykkere levere inn ventiler og flasker til service.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Florida: Perfekt for dykking og snorkling

  Florida Keys er en 190 kilometer lang kjede av spennende øyer som strekker seg sørover fra tuppen av Florida, helt til Key West. Området byr på flott dykking med vrak og vakre korallrev.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS