– Det er havnespy overalt
Dykkere fra Slettaa Dykkerklubb i Haugesund har funnet den invaderende arten havnespy flere steder i Haugesund-området. – Det er spredt over store områder, sier Åge Wee.
– Det er havnespy overalt
Foto: Åge Wee
FREMMEDE ARTER

– Det er havnespy overalt
Dykkere fra Slettaa Dykkerklubb i Haugesund har funnet den invaderende arten havnespy flere steder i Haugesund-området. – Det er spredt over store områder, sier Åge Wee.
  24. september 2021
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Onsdag kveld fant vi nok en forekomst av havnespy på et dykk på nordøst-siden av Tonjer fyr i Haugesund, forteller Anne Mari With Ottesen.

Havnespy er en japansk sjøpung som lyder det latinske navnet Didemnum vexillum. Den har spredd seg til store deler av verden, og finnes nå flere steder i Norge.

Anne Mari With Ottesen

Anne Mari With Ottesen peker mot stedet hun fant havnespy onsdag kveld. Foto: Tor André Johannessen


Den invaderende arten kan danne tette tepper som kveler livet på bunnen, og ble oppdaget første gang her til lands i Stavanger i november 2020.

I begynnelsen av september siden ble det meldt om det første funnet på Vibrandsøy i Haugesund, og nå har arten dukket opp minst tre andre steder.

Havnespy
Havnespy

Havnespy, Didemnum vexillum. Foto: Anne Mari With Ottesen/Åge Wee


For 10 dager siden fant dykkere fra Slettaa Dykkerklubb flere forekomster av havnespy langs Garpaskjærskaien, nesten midt i sentrum av Haugesund.

– Vi dykket fra Aibel i sør til enden på kaien i nord der krusbåtene legger til. Det er spredt havnespy over store områder, skriver Åge Wee på Slettaa Dykkerklubbs Facebook-side.

Han legger til at forekomstene på Vibrandsøy kan stamme fra dette området.

 

Dykket fra Aibel i sør til enden på kaien i Nord der krusbåtene legger til og det er spredt havnespy over store områder i tallerken og fat størrelse .Så tilfellene fra Vibrandsøy stammer sikkert fra det området ??Anne Mari With Ottesen Alexandra Lie Norlander og Åge Wee

Posted by Slettaa Dykkerklubb Haugaland on Monday, September 13, 2021


Haugesund har både cruisetrafikk og mye skip fra verftsindustrien og annen industri. Mange av skipene som anløper kommer fra Stavanger.

– Det kommer mye skipstrafikk østfra, og industribåter som ofte blir liggende lenge. Det er nok ikke cruisetrafikken alene som har skylden, sier With Ottesen til Dykking.Hun har blitt intervjuet av en rekke medier de siste ukene om funnene av havnespy. Funnet onsdag kveld ble gjort omtrent en kilometer lenger nord for kaiene.

– Det var andre dykkere som fant mer lenger sør på dagen, forteller hun.Havforskerne har fryktet en invasjon av denne arten, som betegnes som svært farlig og medfører høy risiko for spredning og kan få store økologiske konsekvenser.

Har du funnet forekomster av japansk sjøpung eller noe du mistenker kan være det? Meld fra til Havforskningsinstituttet på Dugnad for Havet!Se videoen havforskerne kaller «en skrekkfilm». Video: Havforskningsinstituttet/YouTubeDugnad for Havet
Har du funnet noe du tror er en fremmed art, eller noe du ikke vet hva er for noe? Havforskningsinstituttet vil gjerne ha rapporter om fremmede arter, uvanlige funn og sjeldne fiskearter.

Registrer funnRegistrer funn

Se funnSe funn

Siden dykkerne har en unik mulighet til å oppdage nye marine arter kan nettopp dine observasjoner være av stor verdi!

Les mer på www.dugnadforhavet.no
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Ta dykkelappen hos OFDS før jul

    Dykking er en kjempespennende aktivitet, og ingenting er bedre enn å ha et dykkesertifikat i baklommen når du skal på vinterferie. Meld deg på – Oslofjorden Dykkesenter har et kurs på planen før jul.

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Er du interessert i dykkehistorie?

    Norsk Dykkehistorisk Forening arbeider for at det som både er et yrke, en hobby, en del av det norske forsvaret og en vitenskap skal få belyst og bevart sin historie.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS