Kabelleggeren D/S Landego
Den 11. juli 1942 gikk D/S Landego på en mine mens hun la kabler for Telegrafverket. Trimixdykkere kan oppleve det flotte vraket på drøye 60 meters dyp.

D/S Landego. Foto: Skjermdump
Kabelleggeren D/S Landego
Den 11. juli 1942 gikk D/S Landego på en mine mens hun la kabler for Telegrafverket. Trimixdykkere kan oppleve det flotte vraket på drøye 60 meters dyp.
11. juli 2023
I juli 1942 gikk båten på en mine og sank, og ni mennesker mistet livet.
Video: Rocco Hannert/YouTube
Båten ble bygd i stål ved Moss Værft & Dokk A/S med byggenr. 44, og dimensjonene var på 41,3 x 7,3 x 3,7 meter og 344 brutto registertonn.
I maskinrommet sørget en trippel ekspansjon dampmaskin levert på 53 nHK for fremdriften. Båten var eid av Det norske Telegrafverket.

LES OGSÅ
U-711 og Black Watch i Harstad
I juli 1942 ble hun rekvirert av Wehrmacht Außenstelle Tromsø for å utføre ordre KKA 483 – legging av en telefonkabel over sundet i Kasfjorden utenfor Indre Elgsnes ved Harstad.
Landego gikk fra Harstad til Grøtavær i 11-tiden for å motta ordre, og da de kom frem kontaktet de tyske myndigheter for å finne ut hvor kablene skulle legges.
De fikk da beskjed om å gå til Kasfjord, hvor de skulle ta ombord en tysk løytnant som skulle vise dem dette.
Kapteinen visste at det var lagt miner i området, men antok at det var trygt å gå til Kasfjord siden han fikk beskjed om dette. Det skulle vise seg å være en tabbe.
Den britiske mineleggeren HMS Cobra hadde nemlig vært på ferde og hadde lagt et minefelt med av 57 magnetiske miner som lå med 125–180 meters mellomrom.
Rundt 300 meter fra land ved Elgsnes smalt det – Landego hadde gått på en mine. Sju av mannskapet og to tyskere omkom, og kabelleggeren sank på 60 meters dyp.
Annonse:
Folk på land så og hørte hva som skjedde, og rodde umiddelbart til havaristen for å redde overlevende, som lå i vannet i 15-20 minutter.
I dag ligger vraket på 55–68 meters dyp, ikke langt fra Harstad. På grunn av dybden er dette et teknisk dykk som må gjøres med trimix eller rebreather.
Opprinnelig publisert 11.07.2021