Manta og hammerhai kan bli utryddet
De siste anslagene fra Verdens naturvernunion (IUCN) viser at 316 arter av haier, rokker, skater og havmus står i fare for å bli utryddet. Blant dem er manta og hammerhai.
Manta og hammerhai kan bli utryddet
Fremtidige dykkere kan bli frarøvet denne opplevelsen. Foto: Andrea Pivari/Picabay.com
HAIER

Manta og hammerhai kan bli utryddet
De siste anslagene fra Verdens naturvernunion (IUCN) viser at 316 arter av haier, rokker, skater og havmus står i fare for å bli utryddet. Blant dem er manta og hammerhai.
  12. februar 2021
Til sammen er 428 arter haier, rokker og andre bruskfisker oppført på IUCNs internasjonale rødliste. Hele 316 eller 74% av disse har status som utrydningstruet.

Situasjonen er kritisk for 165 arter, og disse står i umiddelbar fare for å bli utryddet, skriver WWF (World Wildlife Fund) i en artikkel. Blant artene som kan forsvinne er to av de mest ikoniske av dem alle, hammerhai og manta.

Hammerhai

Halvparten av verdens hammerhaiarter er utrydningstruet. Foto: Baechi/Pixabay.com


Ifølge artikkelen står to hele haifamilier i fare for å forsvinne: Fem av de ni hammerhaiene i familien Sphyrna har status som kritisk truet, mye på grunn av ulovlig haifinning.

Nesten like ille er det for havenglene i familien Squatina, der 13 av 22 arter er truet – sju av dem kritisk. De tas svært ofte i trollgarn og som bifangst i trål.

LES OGSÅ
Alarmklokkene ringer for verdens haier


Det er også svært stor fare for at mantaen (Mobula birostris) kan bli utryddet. Hovedårsaken er ulovlig jakt – gjelleplatene brukes i tradisjonell kinesisk medisin.

Mange haibestander står i fare på grunn av ulovlig fiske. I tillegg trues haiene av overfiske, bifangst, tap av leveområder og plastsøppel.

– Alarmerende trend

Et blikk på de rundt 200 haiartene som tidligere ikke var med på rødlisten fordi det manglet data viser med all tydelighet hvor ille situasjonen er: Hele 57 av dem ble oppført som utrydningstruet samtidig som de kom med på listen.

Havengel

Havengelen er allerede et sjeldent syn, og i fremtiden kan den forsvinne helt. Foto: Christian Skauge


– Det er en alarmerende trend når nylig beskrevne arter eller arter vi ikke har hatt nok kunnskap om tidligere allerede står i fare for å bli utryddet, sier marinbiolog og leder for Hjelp Havets Haier Fredrik Myhre.

Hjelp Havets Haier har som mål å få på plass endringer som tar bedre vare på verdens haier gjennom mer forskning, bedre fiskeriregulering og økt forståelse av haienes viktighet for et sunt hav.

ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

 • – Vi gjør service for alle dykkere

  Mange tror at Gass og Pusteservice er et servicecenter bare for bransjen, men det er ikke riktig. Her kan også vanlige dykkere levere inn ventiler og flasker til service.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Dykkeparadiset Nord-Sulawesi

  Indonesia er verdenskjent for sitt unike marine liv, og for mange står Lembeh Strait, Bunaken nasjonalpark og Bangka Island øverst på listen. Critters@Lembeh og Murex gir deg den ultimate dykkereisen – Passport to Paradise.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS