Over 100 observasjoner av brugde
Hittil i år er det rapportert inn over fire ganger så mange observasjoner av brugde som i hele 2020, og stadig flere blir oppmerksomme på portalen Dugnad for Havet.
Over 100 observasjoner av brugde
FOLKEFORSKNING

Over 100 observasjoner av brugde
Hittil i år er det rapportert inn over fire ganger så mange observasjoner av brugde som i hele 2020, og stadig flere blir oppmerksomme på portalen Dugnad for Havet.
  15. juli 2021
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Claudia Junge ved Havforskningsinstituttet forsker på haier, og er glad for at så mange rapporterer inn sine observasjoner av brugde. I fjor kom det inn 22 observasjoner – hittil i år er tallet 104.

– Dette er helt fantastisk! Det er et tegn på at folk er ute og koser seg i naturen og observerer spennende dyreliv langs kysten, og jeg er valdig glad for rapporter om brugde, sier hun til Dykking.

Brugde

Slik ser det ut når brugda svømmer i overflaten. Foto: Innsender/dugnadforhavet.no


Observasjonene er gjort fra Trøndelag og nordover, med en klar tettehet i Lofoten. Noen av brugdene har sikkert blitt sett av flere, siden de kan vandre over store avstander.

Det er derfor ikke sikkert at flere observasjoner betyr at det er mer brugde enn vanlig, men de er likevel nyttige fordi de sier noe om vandringsmønsteret til brugda.

Kart

Det er liten tvil om hvor det er mest brugde langs kysten. Kart: Dugnadforhavet.no


Brugda kan bli elleve meter lang og er verdens nest største hai. Den fredelige kjempen lever av plankton, og er ikke farlig.

Noen synes likevel det er litt skummelt når det dukker opp en stor haifinne like ved båten, men de fleste gleder seg over opplevelsen.

– Vi kjørte bort til den og da svømte den nesten under båten, skriver en av innsenderne på Dugnadforhavet.no.

LES OGSÅ
12 millioner til haiforskning


En annen forteller om en brugde som ble observert av flere inne i havna i Lødingen:

– Vi observerte noe i sjøen og undersøkte om det var en båt som hadde forlist. Da oppdaget vi at det var en brugde, skriver han.

Brugde

En innsender var heldig og hadde med en drone i båten. Foto: Innsender/dugnadforhavet.no


De fleste som har sett brugde er folk som har vært ute i båt eller sittet på en ferge, men noen har også sett kjempehaien fra land.

Noen observasjoner kommer også fra fiskere som har fått brugde i garnet. En båt som er ute på hvalfangst melder at de har sett sju brugder i løpet av toktet.

Bli en folkeforsker!


www.dugnadforhavet.no kan både rapportere inn det man har sett, og bruke kartløsningen til å se hva andre har funnet.

Man kan naturligvis rapportere andre arter enn brugde, og forskerne på Havforskningsinstituttet gleder seg over hver eneste observasjon.



Til nå har det kommet inn hundrevis av forskjellige observasjoner, og det blir neppe færre nå som mange er på ferie.

– Vi håper enda flere vil bruke bruke portalen og sende observasjoner, både av brugde og andre ting de ser eller finner, avslutter Junge.


Dugnad for Havet
Har du funnet noe du tror er en fremmed art, eller noe du ikke vet hva er for noe? Havforskningsinstituttet vil gjerne ha rapporter om fremmede arter, uvanlige funn og sjeldne fiskearter.

Registrer funnRegistrer funn

Se funnSe funn

Siden dykkerne har en unik mulighet til å oppdage nye marine arter kan nettopp dine observasjoner være av stor verdi!

Les mer på www.dugnadforhavet.no


ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Gratis webinar for rustne dykkere

    Er det lenge siden du var i vannet? Er du litt usikker på teorien? Da bør du melde deg på Frivannslivs gratis oppfriskningskurs for deg som dykker med flasker på ryggen.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Vraksafari på Gulen Dykkesenter

    Drømmer du om å oppleve store vrak fra andre verdenskrig? I området ved munningen av Sognefjorden ligger det mye spennende – ikke gå glipp av muligheten i år!
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS