Vil fjerne vraket av D/S Hamburg
Havnesjefen i Svolvær vil fjerne vraket av D/S Hamburg, som ble senket under operasjon Claymore den 4. mars 1941. Vraket ligger på 5–27 meters dyp i Svolvær havn.

Foto: Lofoten Krigsminnemuseum
Vil fjerne vraket av D/S Hamburg
Havnesjefen i Svolvær vil fjerne vraket av D/S Hamburg, som ble senket under operasjon Claymore den 4. mars 1941. Vraket ligger på 5–27 meters dyp i Svolvær havn.
2. november 2021
Det sier havnesjefen i Vågan kommune, Ole Osland, til NRK, som omtalte saken først.

D/S Hamburg er markert som kulturminne på Kulturminnesok.no.
D/S Hamburg ble bygd i 1911, og er dermed automastisk fredet i henhold til Kulturminnelovens kapittel IV § 14, som omhandler skipsfunn og fartøyvern.
– Jeg har forståelse for å bevare kulturminner, men hvor mye kulturverdi er det i en gammel båt som produserte fisk, sier Osland til NRK.

LES OGSÅ
Nå er det 80 år siden Lofotraidet
Han møter motbør fra både arkeolog i Nordland fylkeskommune Tor-Kristian Storvik og marinarkeolog Stephen Wickler ved Tromsø universitetsmuseum.
– Dette er et av få vrak i Lofoten. Og det er mer enn bare et skipsvrak, det er et håndfast bevis fra Operation Claymore, sier Wickler til NRK.
Video: Björn Eld/YouTube
Wickler mener man heller bør se på vraket som en turistattraksjon, en ressurs i stedet for et problem. Havnesjefen i Svolvær er ikke overraskende uenig i dette:
– Skroget er i full forvitring. Det har blitt antydet at å slå sammen vrakrestene er en måte å få fjernet vraket på. Man får da beholdt det som en «skipskirkegård», sier Osland.

D/S Hamburg som D/S Sunheath. Bildet er tatt mellom 1921 og 1927. Foto: Dykkings arkiv
D/S Hamburg ble bygd som D/S Emir ved verftet Bremer Vulcan i Tyskland, Den opprinnelige eieren var Deutsche Ost-Afrika Linie i Hamburg.
Det 128 meter lange skipet hadde opprinnelig en tonnasje på 5.470 BRT. I 1921 ble hun kjøpt av Rankin, Gilmour & Co. i Liverpool, og fikk navnet D/S Sunheath.
Annonse:
Norddeutscher Lloyd overtok skipet i 1927, og gav henne navnet D/S Ilmar. I 1939 ble hun bygd om til et fryseskip på 6.136 BRT.
Da krigen brøt ut ble skipet overtatt av tyske myndigheter som D/S Hamburg.
Det vil være trist for dykkerne i Lofoten om vraket blir fjernet eller slått sammen – D/S Hamburg er et populært og enkelt vrakdykk.
Kilde: NRK