Statsministeren blir havets beskytter
Statsminister Erna Solberg har takket ja til rollen som Havtiårsalliansens høye beskytter. Norge er nå en av de største bidragsyterne til FNs havforskningstiår.
Statsministeren blir havets beskytter
Foto: Eirin Larsen, Statsministerens kontor
HAVMILJØ

Statsministeren blir havets beskytter
Statsminister Erna Solberg har takket ja til rollen som Havtiårsalliansens høye beskytter. Norge er nå en av de største bidragsyterne til FNs havforskningstiår.
  8. februar 2021
– Vi vet at verdens bruk og vern av havet er avgjørende for å nå en rekke av bærekraftsmålene som verdenssamfunnet har satt seg, sier statsminister Erna Solberg i en pressemelding.

For at vi skal få dette til, må vi sikre kunnskapsbasert havforvaltning. Det skal FNs havforskningstiår bidra til. Norge har vært en viktig pådriver i forberedelsene og er en av de største bidragsyterne.

Plastsøppel

Erna Solberg og bærekraftminister Nikolai Astrup får kunst barn har laget av plastsøppel på Bygdøy i Oslo. Foto: Eivind Oskarson, FN-sambandet


FN, ved generaldirektør i FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon (Unesco), har invitert Norge og statsminister Solberg til å delta i en støttegruppe (Ocean Decade Alliance) for havforskningstiåret.

– Jeg er beæret over å få være høy beskytter for Havtiårsalliansen, sier statsminister Solberg.

Som høy beskytter skal statsministeren skape oppmerksomhet om havforskningstiåret og mobilisere ressurser slik at det ambisiøse programmet lykkes, sammen med blant andre prins Albert av Monaco.

LES OGSÅ
Decade of Ocean Science har startet


Statsminister Solberg har i en årrekke hatt et sterkt engasjement for bedre havforvaltning, og leder Høynivåpanelet for en bærekraftig havøkonomi sammen med Palaus president.

Havpanelet består av 14 kyststater som la frem sine konklusjoner i desember i fjor. Landene forpliktet seg da til bærekraftig forvaltning av 100 prosent av sine hav- og kystområder innen 2025.

– Som Havtiårsalliansens høye beskytter vil jeg bidra til gjennomgripende forandring i verdens bruk og vern av havet, sammen med de 13 andre stats- og regjeringssjefene i Havpanelet, sier Solberg.

Our Ocean

Erna Solberg var sentral på Our Ocean-konferansen i Oslo i 2019. Foto: Werner Juvik, Statsministerens kontor


FNs havkommisjon IOC (Intergovernmental Oceanographic Comission) har hatt ansvaret for å planlegge tiåret og vil også koordinere gjennomføringen.

Gjennom Hav for utvikling programmet bidrar Norge med 20 millioner norske kroner over to år til IOC. Midlene skal gå til IOCs arbeid for kompetanseutvikling, samt planlegging og gjennomføring av Havforskningstiåret.

LES OGSÅ
Dette skal Norge gjøre for verdens hav


Det er en ambisjon at det blir en kontinuitet i denne innsatsen gjennom hele tiåret. I tillegg bidrar Kunnskapsdepartementet med 1,5 millioner kroner til IOCs arbeid.

Norge har allerede et stort internasjonalt havforskningssamarbeid med blant andre EU, våre nordiske naboland, og land som USA, Canada, Japan og Kina.

Ryddeaksjon

Statsminister Erna Solberg deltok på en strandryddeaksjon på Askøy i 2019. Foto: Eirin Larsen, Statsministerens kontor.


Norge er også en viktig bidragsyter til det internasjonale havforskningsrådet ICES og en aktiv støttespiller til FAO – FNs særorgan for landbruk og fiskeri. FNs havforskningstiår vil bidra til å videreutvikle samarbeidet mellom disse aktørene.

For norske forskningsmiljøer vil tiåret være en viktig arena for å bidra internasjonalt og for å innrette egen virksomhet mot målene mål for bærekraftig utvikling.

Norges forskningsråd har spilt en viktig rolle i de norske forberedelsene til tiåret, og vil også være sentrale når det kommer til koordinering og praktisk gjennomføring av planer og arbeidet i Havtiårsalliansen.

Kilde: Regjeringen.no

ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Rediger bildene dine som en proff

  Tobias Friedrich er uten tvil en av de beste undervannsfotografene i verden. Ved hjelp av hans forhåndsinnstillinger for Lightroom blir bildene dine bedre på få minutter.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Dyreliv i havet – et must for dykkere

  Den 7. utgaven av boka Dyreliv i havet er en skattekiste for marinbiologiinteresserte dykkere. Det er bare én ting å gjøre hvis du ikke allerede har den i bokhyllen: Løp og kjøp!
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS