Strengere regler for snorkling med hval
Fiskeridirektoratet innførte i går en ny forskrift som skal bedre sikkerheten for fiskere, turister og hvalen – men reglene kan gjøre det vanskeligere å drive med hvalturisme. NHO frykter at hele fjorder blir avstengt.
Strengere regler for snorkling med hval
HVALSAFARI

Strengere regler for snorkling med hval
Fiskeridirektoratet innførte i går en ny forskrift som skal bedre sikkerheten for fiskere, turister og hvalen – men reglene kan gjøre det vanskeligere å drive med hvalturisme. NHO frykter at hele fjorder blir avstengt.
  10. desember 2019
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Hvalsafari er blitt en stor næring, og det er mange som ønsker å oppleve hvalen på nært hold. Det er bra, men vi må sørge for at det ikke oppstår farlige situasjoner i møtet mellom turister, fiskere og hvalen. Det håper vi de nye reglene vil bidra til, sier fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik i en pressemelding.

Inspektører fra Fiskeridirektoratet og Kystvakten har flere ganger observert og rapportert om farlige situasjoner knyttet til hvalsafari. Dette gjelder spesielt folk som svømmer i sjøen nær fiskefartøyer i bevegelse.

Det er fra og med i går forbudt for hvalsafaribåter å være nærmere enn 370 meter fra fiskefartøy eller faststående fiskeredskap. Svømmere, dykkere og padlere må holde en avstand på minst 750 meter.

Fridykking med spekkhoggere:






Ønsker bedre sikkerhet


Den nye forskriften er innført for å unngå tilfeller der folk svømmer tett opp mot blant annet båter i bevegelse, noe som kan være til stor risiko for liv og helse.

– Vi ønsker å legge til rette både for de som driver turistvirksomhet, og for fiskerinæringen. Jeg tror et klart regelverk kan bidra til å bedre sikkerheten for alle parter, og bidra til at hvalsafariaktører og andre havnæringer kan leve side om side, sier Nesvik.

LES OGSÅ
Dykker overlevde å bli slukt av hval


Næringspolitisk fagsjef i NHO Reiseliv, Ole Michael Bjørndal, frykter at den nye forskriften kan føre til at hele fjorder i praksis stenges av og mener dette legger dramatiske begrensninger på en næring i vekst.

– Dette vil vanskeliggjøre gjennomføringen av et svært attraktivt og ganske lønnsomt reiselivsprodukt for Norge. Når man setter så strenge regler så frykter vi at man må slutte å tilby dette produktet, sier han til NRK.



Spekkhoggere i Nord-Norge. Foto: Rene/Wikipedia (CC PDM)


Vil også beskytte hvalene


– Det er viktig å beskytte hvalene mot uønsket oppmerksomhet og det vil derfor være forbudt å drive hvalsafari på en måte som forstyrrer dyrene. Vi må også unngå at folk som deltar i både organisert og uorganisert hvalsafari blir utsatt for fare, sier direktør ved Ressursavdelingen i Fiskeridirektoratet, Aksel Eikemo.

Han sier samtidig at det er viktig at seriøse aktører som tilbyr ulike former for hvalsafari får mulighet til å drive med det.

LES OGSÅ
Snorkler omkom på hvalsafari


Hundrevis av spekkhoggere og store mengder knølhvaler samler seg i Nord-Troms om høsten for å jage etter silda som samler seg der. Dette er et spektakulært skue som tiltrekker seg mye folk. Samtidig drives et intensivt fiske og faren for alvorlige ulykker stiger dramatisk.

Andre steder som utenfor Lofoten og Vesterålen er det observasjon av de store hvalene som svømmer forbi som er hovedaktiviteten. Hvalene kan lett bli stresset av å bli jaget av skuelystne i raske og støyende båter, og dette er den største utfordringen her.

– Denne forskriften vil, sammen med hvalturismens egne retningslinjer, redusere faren for uønskede hendelser, sier Eikemo.




ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Vil du bli yrkesdykkar?

    Dykkerutdanninga ved Høgskulen på Vestlandet er ei fagskuleutdanning som gir deg dei fleste sertifikata du treng som yrkesdykkar. Les meir og søk på kurset som startar neste haust.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Bli en bedre og tryggere dykker

    PADI Rescue Diver er kanskje det viktigste kurset dykkere kan ta, og lærer deg hvordan du skal forbygge og håndtere ulykker. Ta kurset hos Nemo i Bergen i mars!
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS