15% mindre oksygen i fjordene
Oksygennivået i Sognefjorden og andre vestlandsfjorder er redusert med rundt 15 prosent på 30 år. Dette skyldes klimaendringer og økte utslipp.
15% mindre oksygen i fjordene
Niva-ansatt tar vannprøver for å sjekke oksygeninnhold. Foto: NIVA
HAVMILJØ

15% mindre oksygen i fjordene
Oksygennivået i Sognefjorden og andre vestlandsfjorder er redusert med rundt 15 prosent på 30 år. Dette skyldes klimaendringer og økte utslipp.
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Når oksygeninnholdet i en så stor fjord som Sognefjorden er blitt redusert så mye, blinker det en varsellampe, sier Hilde Singsaas, direktør for Miljødirektoratet.

En ny rapport som Norsk institutt for vannforskning (NIVA) har laget på oppdrag fra Miljødirektoratet, viser en nedgang i oksygen på omtrent 15 prosent i bunnvannet i tre større fjorder på Vestlandet.

LES OGSÅ
Alvorlige funn i ny tilstandsrapport


Endringen har skjedd på bare 30 år. Dette gjelder Storfjorden ved Ålesund, Sognefjorden og Byfjorden ved Bergen. NIVA har brukt Sognefjorden som modell for å estimere årsakene til nedgangen i oksygen i de store fjordene på Vestlandet.

Varmere klima står ifølge rapporten for en tredel av oksygentapet, mens tilførsler av næringssalter og partikler fra fiskeoppdrett, jordbruk, avløp og industri står for to tredeler.

Advrer mot Oslofjord-tilstander


– Varmere klima reduserer i stadig større grad oksygennivåene i store fjorder med lav vannutskiftning på Vestlandet, sier miljødirektør Hilde Singsaas.

– Det gjør at fjordene har mindre evne til å tåle andre store påvirkningsfaktorer på oksygenet, som utslipp av nitrogen og fosfor fra oppdrettsnæring, jordbruk, avløp og industri, forteller hun.

Ekstra sårbare fjorder


Sognefjorden og mange andre fjorder på Vestlandet er grunne ved innløpet, og dype innenfor. Dette gjør at det kommer inn mindre friskt og oksygenrikt vann fra havet utenfor, enn i fjorder uten slike grunne terskler.

Derfor er mange vestlandsfjorder ekstra sårbare både for økte temperaturer og tilførsel av næringssalter.

Nitrogentilførsel

Tilførsel av nitrogen til kysten av Sogn og Fjordane i perioden 1990 til 2022. Foto: NIVA


– NIVAs nye rapport om oksygentrender i norske farvann og annen kunnskap om fjordene våre er bekymringsfull, og dette betyr at vi er nødt til å følge denne utviklingen tett framover, sier Hilde Singsaas.

I Sognefjorden har reduksjonen i oksygen i bunnvannet gjort at miljøtilstanden har gått fra å være «svært god» til å nærme seg kategorien under, som er «god».

 
Annonse:


Tilførselen av næringssalter til fjordene har økt kraftig de siste 30 årene. Ifølge den nye rapporten har tilførselen av nitrogen til Sognefjorden økt med 50 prosent, og av fosfor med hele 240 prosent.

– Det er per i dag ikke kritisk fare for at fisk og annet liv i fjordene dør som følge av at det har blitt mindre oksygen i vannet, men hvis utviklingen fortsetter vil dyrelivet få større og større utfordringer, sier Hilde Singsaas.



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Ta dykkelappen hos OFDS

    Dykking er en kjempespennende aktivitet, og ingenting gjør ferien bedre enn å ha et dykkesertifikat i baklommen. Oslofjorden Dykkesenter holder kurs i juni.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

Siste videoer:
Annonse:
ANNONSE:
Annonse:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS