Spennende vrakfunn i Åfjord
– Iblant får man seg en overraskelse når man surfer over havbunnen med ROV, sier Vidar Millan Sydskjør. Sammen med Alf Markanes fant han i helgen et vrak som kan være fra 1800-tallet.
Spennende vrakfunn i Åfjord
Foto: Vidar Millan Sydskjør, Subeye AS
VRAKFUNN

Spennende vrakfunn i Åfjord
– Iblant får man seg en overraskelse når man surfer over havbunnen med ROV, sier Vidar Millan Sydskjør. Sammen med Alf Markanes fant han i helgen et vrak som kan være fra 1800-tallet.
  9. mai 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– På 80 meters dyp dukket det plutselig opp noe vi måtte kikke nærmere på. En eldre trebåt, fullastet med murstein. Funnet er meldt til NTNU Vitenskaps­museet, forteller Vidar Millan Sydskjør til Dykking.

Han driver firmaet Subeye AS, som spesialiserer seg på undervannsinspeksjoner. På fritiden bruker han gjerne selskapets Chasing M2 Pro ROV for å lete etter vrak.

Murstein

Vraket er lastet med utallige murstein. Foto: Vidar Millan Sydskjør, Subeye AS


– Vi søkte i området etter vi hadde vært på et inspeksjonsoppdrag for en kunde. Tilfeldigvis fant det som kan være restene av en tomastet seilskute, sier han.

Vraket er ca. 30 meter langt, og på bunnen rundt ligger det rester av leirgods og kobbergjenstander. Ved baugen ligger det to flotte stokkankere:

Før i tiden ble murstein innført fra utlandet, særlig fra Nederland og Danmark. Skip som skulle hente trelast eller fisk brukte det ofte som ballast.

I forpiggen fant Millan Sydskjør noe som ser ut som kull. Dette kan ha vært om bord for å fyre i byssa og sørge for varm mat til sjøfolkene.Foto: Vidar Millan Sydskjør, Subeye AS


Marinarkeolog Fredrik Skoglund på NTNU Vitenskapmuseet har fått tilsendt video og bilder av vraket, og mener det kan være fra 1800-tallet.

– Dette er et veldig spennende funn, og vi har hatt en flott dialog med Vidar. Vi setter veldig stor pris på at folk melder fra til oss når de gjør slike funn, sier han til Dykking.

Leirgods

Dette er en av de spennende gjenstandene som ligger rundt vraket. Foto: Vidar Millan Sydskjør, Subeye AS


Skoglund forteller at de nå jobber med å finne en dato for å dra til Åfjord for å gjøre videre undersøkelser av funnet, noe de håper å få gjort til sommeren.

– Det skal bli veldig interessant å finne ut mer om dette vraket. Vi skal også prøve å få laget en 3D-modell av det etter hvert, sier Skoglund.Vidar Millan Sydskjør gleder seg til å besøke vraket på nytt med ROV, og håper museet finner tid til å gjøre nærmere undersøkelser.

– Åfjord er et område hvor det har vært mange forlis. Nå som vi kan bruke ROV åpner det for store muligheter til å finne ting, også det som ligger dypere enn vanlig dykkedybde, avslutter han.ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Gratis grunnkurs i fridykking

    Vil du begynne med fridykking, men har ikke fått tatt kurs? Kanskje du har kjøpt en utstyrspakke? Nå kan du lære de viktigste tingene og få svar på dine spørsmål hos Frivannsliv.

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Bryggelys øker sikkerheten i havna

    En ny serie bryggelys fra Wee Marine AS skal øke sikkerheten i havneanlegg. Ett års utvikling ligger bak serien, som har fått navnet No1. Lysene er konstruert for å tåle store påkjenninger – og for å redde liv på mørke dager og kvelder.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS