Slår alarm: Oslofjorden gror igjen
Oppvekstområder for fisk og smådyr i Oslofjorden blir borte, viser ny kartlegging. Det er viktig med kraftige miljøtiltak for å få ålegras og sukkertare tilbake.
Ålegraset i Oslofjorden blir dekket med trådalger. Foto: Eli Rinde/NIVA
Slår alarm: Oslofjorden gror igjen
Oppvekstområder for fisk og smådyr i Oslofjorden blir borte, viser ny kartlegging. Det er viktig med kraftige miljøtiltak for å få ålegras og sukkertare tilbake.
19. juni 2021
– Den nye kartleggingen er urovekkende. Resultatene viser en tydelig negativ utvikling i Oslofjorden. Det er derfor viktig med nye tiltak, slik at fjorden ikke gror igjen sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

60 tiltak skal redde Oslofjorden
Sjøgress og alger danner tette enger og skoger på sjøbunnen. De fungerer som skjulested, oppvekstområde og matfat for en rekke marine dyr og planter.
Undersøkelsene viser en ytterligere forverring i Oslofjorden. Når sukkertareskogen forsvinner, blir også oppvekst- og leveområdet for mange andre arter borte.
Dette kan være en viktig årsak til at det blir færre kysttorsk i Oslofjorden.

LES OGSÅ
Oslo trenger en undervannsgartner
På lengre sikt er det fare for at ytterligere økte temperaturer og økt avrenning fra land vil øke nivået av næringssalter og mengde partikler i sjøen.
Dette vil forsterke den negative utviklingen og gjøre oppvekstområdene for fisk og andre marine arter enda vanskeligere i Oslofjorden.
Dette gjør Miljødirektoratet for å bedre forholdene i Oslofjorden:
- Regjeringen vedtok en helhetlig tiltaksplan for Oslofjorden 30. mars i år, etter forslag fra Miljødirektoratet og andre etater.
- Planen skisserer en rekke miljøtiltak for å redusere utslippene. Det framgår at den største påvirkningen på fjorden er knytta til overgjødsling (eutrofi), som i all hovedsak skyldes landbruksavrenning og avløp fra husholdningene.
- Det er også sendt ut nye planer for vannforvaltning på høring, med konkrete tiltak som skal gjennomføres de neste seks årene for å oppnå god miljøtilstand i Oslofjorden.
- Regjeringen nye tiltaksplan for bekjempelse av skadelige fremmede organismer inneholder tiltak mot fremmede arter i Norge. Miljødirektoratet følger opp dette.
- God kunnskap om naturmangfoldet er en grunnleggende faktor for å kunne ta vare på miljøet og sikre en bærekraftig utvikling. Flere andre viktige naturtyper i fjorden skal kartlegges mot 2023.
– Kartlegging av marin natur hjelper oss å forstå sammenhengen mellom arter, naturtyper og miljøforholdene langs kysten. Og til å velge de riktige tiltakene for å gjøre miljøtilstanden i Oslofjorden bedre, sier miljødirektør Ellen Hambro.
Kilde: Miljødirektoratet