Turister gjør havskilpadder aggressive
Ved hjelp av kameraer montert på ryggen til fem grønne havskilpadder har forskere dokumentert at økoturisme påvirker kostholdet og adferden til skilpaddene på Bahamas.
Turister gjør havskilpadder aggressive
HAVSKILPADDER

Turister gjør havskilpadder aggressive
Ved hjelp av kameraer montert på ryggen til fem grønne havskilpadder har forskere dokumentert at økoturisme påvirker kostholdet og adferden til skilpaddene på Bahamas.
  16. april 2024
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Den grønne havskilpadden (Chelonia mydas) er en truet art, og bestanden har falt kraftig over hele verden. Skilpaddene må kontinuerlig tilpasse seg tap av habitat og klimaendringer.

Økende påvirkning fra turister gjør livet til havskilpaddene enda vanskeligere. Dette oppdaget Fee Smulders, doktorgradsstudent i akvatisk økologi og vannkvalitetsstyring ved universitetet i Wageningen i Nederland.

TurtleCams

Fee Smulders med en skilpadde med kamera på ryggen. Foto: Wageningen University & Research


Nytt kamerasystem


Forskerne utviklet derfor «TurtleCams», et lavbudsjettskamera med GPS, i samarbeid med Owen O'Shea fra Center for Ocean research and Education på Bahamas.

Kameraet gjorde opptak av adferden til fem grønne havskilpadder i fem timer. Deretter ble det frigjort automatisk og fløt opp til overflaten slik at forskerne kunne plukke det opp.

LES OGSÅ
Nå klekkes nesten bare hunner


På opptakene så biologene ikke bare adferden til de fem skilpaddene med kamera på ryggen – det dukket regelmessig opp andre skilpadder som de også fikk muligheten til å studere.

– Ved å bruke kameraer på denne måten kan vi la ville dyr fortelle sin egen historie. Opptakene kan vise naturlig adferd, men også samspill med mennesker, sier O'Shea.

TurtleCams

Ved hjelp av TurtleCams kunne forskerne dokumentere skilpaddenes adferd. Foto: Fee Smulders


En unaturlig matkilde


Grønne havskilpadder er planteetere, og lever hovedsakelig av sjøgress. Bildene fra TurtleCams viste hvordan turister matet skilpaddene med store porsjoner blekksprut.

Forskerne beregnet at havskilpaddene spiste bare en seksdel så mye sjøgress når det var turister i nærheten.

På sikt tilpasser kroppen deres seg slike nye matkilder; de blir sannsynligvis avhengige av fisk og kjøtt. Dette er ikke alltid tilgjengelig for dem, og utgjør dermed en ekstra utfordring for havskilpaddene.

LES OGSÅ
Skilpaddeegg med GPS lurer tyver


I tillegg til den unaturlige dietten oppdaget forskerne også endringer i atferden til de grønne havskilpaddene. De normalt rolige sjødyrene viste aggressiv adferd både overfor hverandre og overfor turistene.

– Dyrene forvekslet sannsynligvis hender eller fingre med mat, mener Smulders. Kampen om mat og nivået av aggresjon forverret seg med den plutselige nedgangen i turisme i 2020 på grunn av koronapandemien.

Kameraene viste at havskilpaddene aktivt søkte mot båter og mennesker.





– Vanligvis bruker vi spesielle garn til å fange skilpadder for forskning, men her kunne vi fange dem med hendene, sier Smulders.

Hun legger til at det er ikke bra at dyrene er så tamme, fordi det øker risikoen for skader fra båtpropeller og gjør skilpaddene sårbare for ulovlig jakt. Selv om det er strengt forbudt, er dette fortsatt et problem over hele verden.

– Dessverre har denne spådommen har gått i oppfyllelse. På Bahamas ble nylig åtte skilpadder tatt av tjuvjegere, forteller Smulders.



Etter et søk på nettet fant teamet at turister over hele verden mater havskilpadder. Ikke bare den grønne havskilpadden, men også to andre truede skilpadder – karettskilpadden og glattkaretten – blir regelmessig matet.

– Vi mistenker derfor at endringer i kosthold og adferd til havskilpadder skjer i alle deres habitater, fra Australia til Tenerife, sier Marjolijn Christianen, forsker ved Wageningen University & Research.

TurtleCams

Foto: Wageningen University & Research


For å begrense skadene og beskytte skilpaddene er det viktig at turister over hele verden får vite hvilke negative konsekvenser matingen kan ha.

– Forskningen vår viser hvor skadelig det er å mate ville marine dyr, sier Christianen.

Funnene ble nylig publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Global Ecology and Conservation. Du kan lese hele rapporten ved å følge lenken nedenfor.


Kilde: Wageningen University & Research



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • – Vi gjør service på alle ventiler

    Gass og Pusteservice i Drøbak er ikke bare et servicesenter for yrkesdykkere og dykkebransjen – de tar imot ventilsett og flasker fra alle dykkere. Kanskje det er på tide med litt vedlikehold?

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Bryggelys øker sikkerheten i havna

    En ny serie bryggelys fra Wee Marine AS skal øke sikkerheten i havneanlegg. Ett års utvikling ligger bak serien, som har fått navnet No1. Lysene er konstruert for å tåle store påkjenninger – og for å redde liv på mørke dager og kvelder.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS