Ulovlig ROV-dykk på vraket av Estonia
Finsk politi etterforsker en tysk dykkebåt som dykket ulovlig på vraket med en ROV. Estonia er fredet og det er dykkeforbud på stedet.
Ulovlig ROV-dykk på vraket av Estonia
VRAK

Ulovlig ROV-dykk på vraket av Estonia
Finsk politi etterforsker en tysk dykkebåt som dykket ulovlig på vraket med en ROV. Estonia er fredet og det er dykkeforbud på stedet.
  26. september 2019
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Ifølge den finske kystvakten var den tyske dykkebåten M/S Fritz Reuter på vrakstedet mandag ettermiddag. Til tross for anmodning om å ikke forstyrre gravfreden ble det senket en ROV i sjøen.

Denne skal ha vært nede i flere timer og kystvakten mistenker at den ble brukt til ulovlig utforsking av vraket, melder avisen ERR News. Ifølge Helsinki Times er det ikke klart om noen har blitt arrestert eller siktet i saken.

Kart

I morgentimene torsdag var Fritz Reuter utenfor Liepaja i Latvia på vei til Cuxhaven i Tyskland. Vrakposisjonen er markert øverst i kartet. Kart: Marinetraffic.com


Vraket av Estonia ligger på 74 til 85 meters dyp i internasjonalt farvann, omtrent 24 sjømil fra den finske øya Utö.

M/S Fritz Reuter eies av rederiet Restemeyer & Baumhör Shipping GmbH i Paderborn i Tyskland.

Fritz Reuter

M/S Fritz Reuter. Foto: R&B Shipping


– Båten er utstyrt for dykking og undersøkelser med ROV og sonar, samt undervannsfilm og TV, skriver rederiet på sine hjemmesider.

Det er ikke kjent hva som er formålet med besøket på vrakstedet. Rederiet har ikke besvart vår henvendelse.

M/S Estonia

Estonia sank i en storm i Østersjøen i 1994. Foto: Wikimedia Commons


En avtale fra 1995, undertegnet av en rekke land, erklærer Estonia som en fredet gravplass og forbyr all dykking ved vraket.

Vraket ligger imidlertid i internasjonalt farvann, noe som gjør det vanskelig å straffeforfølge personer som bryter forbudet, ifølge VG.

Tyskland er blant landene som ikke har undertegnet avtalen, som bare omfatter borgere i landene som har signert. Vraket ligger innenfor Finlands økonomisk sone og overvåkes med radar av den finske marinen.



Lørdag 28. september er det 25 år siden M/S Estonia sank i en storm. Hele 852 mennesker omkom etter at baugporten løsnet fra skipet, som ble fylt med vann og sank. Bare 137 overlevde.

Forliset har vært gjenstand for flere konspirasjonsteorier, og mange mistenker at man aldri fikk vite den hele og fulle sannheten rundt hva som skjedde.






ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

  • Hold varmen når du dykker

    Det er fortsatt vinterkaldt i sjøen og viktig å sørge for å holde seg skikkelig varm. Det kan du gjøre med Santi elektriske varmesystemer fra Fue.no.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • GPS AS holder kurs i trykkprøving

    Trykkprøving av dykkeflasker er helt nødvendig og skal gjøres med faste intervaller. Nå kan du lære hvordan det gjøres hos Gass og Pusteservice i Drøbak.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS