Nye regler om turistfiske gjelder også UV-jakt

Fra nyttår innføres nye og strengere regler for turistfiske. Det er kun lov å ta med fangst fra en registrert turistfiskebedrift, og den nye forskriften vil gjelde for dykkesentre og klubber som driver med undervannsjakt.

Nye regler om turistfiske gjelder også UV-jakt
UV-jakt omfattes av den nye forskriften om turistfiske. Illustrasjonsfoto.

UNDERVANNSJAKTNye regler om turistfiske gjelder også UV-jakt

Fra nyttår innføres nye og strengere regler for turistfiske. Det er kun lov å ta med fangst fra en registrert turistfiskebedrift, og den nye forskriften vil gjelde for dykkesentre og klubber som driver med undervannsjakt.

  11. juli 2020
– Fra 1. januar 2021 vil det bare være mulig å ta med fisk ut av landet dersom du har fisket og oppholdt deg ved en turistfiskebedrift som er oppført i registeret over turistfiskebedrifter, skriver Fiskeridirektoratet.

Det nye regelverket omfatter også undervannsjakt, siden loven ikke skiller på hvilket redskap som brukes eller om fangsten forgår over eller under vann.

– Undervannsjakt med kniv eller harpun faller inn under definisjonen «sportsfiske med handreiskapar», jf. havressursloven § 22, opplyste Trond Ottemo i Fiskeridirektoratet til Dykking i januar.

Dykkesentre må registrere seg

Dykkesentre som har utenlandske undervannsjegere som gjester må derfor registrere seg som turistfiskebedrift hvis gjestene skal kunne ta med fangsten hjem lovlig fra nyttår av.

Alternativet er at fangsten spises eller gis bort – den skal selvsagt ikke kastes. Les den nye forskriften her.


Utenlandske undervannsjegere som dykker med en klubb i Norge har heller ikke lov til å ta med fangsten hjem, med mindre klubben kvalifiserer til å registrere seg som turistfiskebedrift og velger å gjøre dette.

Kvoten reduseres også

Kvoten som kan utføres blir redusert til 18 kilo fisk eller fiskevarer, inkludert ferdiglagde fiskeprodukter og filet. Man kan ta med seg denne kvoten inntil to ganger i løpet av kalenderåret.

I tillegg til kvoten kan man ta med fisk eller fiskevarer som er kjøpt av en registrert næringsdrivende i Norge, dersom dette kan dokumenteres. Dette skriver Fiskeridirektoratet på sine nettsider.

– Den viktigste endringen er at man kun kan ta med seg fisk ut av landet dersom man har fisket hos og oppholdt seg på en registrert turistfiskevirksomhet. Dette håper jeg kan være med på å styrke den seriøse delen av næringen, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) i en pressemelding.


ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.


Annonsørinnhold:

 • Ta dykkekurs hos Nærøydykk i sommer

  Etterspørselen etter dykkekurs har ikke vært større på flere år, og det er tydelig at mange skal ta ferien her hjemme i år. Nå kan du ta sommerkurs hos Nærøydykk fra 23.–26. juli.

ANNONSE:

ANNONSE

ANNONSE

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS