Bare Dykk fikk PST på døren
John Ellev og Einar Morten Slapgård i Bare Dykk AS fikk seg en overraskelse da en kunde bestilte en undervannsscooter i nettbutikken. Mannen viste seg å være russisk spion.
Bare Dykk fikk PST på døren
John Ellev og Einar Morten Slapgård driver Bare Dykk AS. Foto: Privat
OVERVÅKNING

Bare Dykk fikk PST på døren
John Ellev og Einar Morten Slapgård i Bare Dykk AS fikk seg en overraskelse da en kunde bestilte en undervannsscooter i nettbutikken. Mannen viste seg å være russisk spion.
  14. juni 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Det PST mener var en russisk etterretnings­agent hadde betalt flere titalls tusen kroner for undervannsutstyr. I motsatt ende dikterte politiet kontakten, skriver E24.no.

De har en eksplosiv sak på sine nettsider, hvor de forteller at PST kontaktet Bare Dykk for å stoppe salget til russeren.

TUSA SAV-7EVO3

Russeren bestilte denne undervannsscooteren som «gave til en venn». Foto: Christian Skauge


Vi ringte Bare Dykk for å høre hva det var som skjedde da Poitiets sikkerhetstjeneste tok kontakt med de to brødrene:

– Det skjedde etter at en kunde bestilte en TUSA SAV-7EVO3, en avansert undervanns­scooter som vi er de eneste som selger i Norge, sier John Ellev Slapgård til Dykking.

LES OGSÅ
Rammes av krigen i Ukraina


Han forteller at scooteren har en rekkevidde på flere kilometer, og er spesielt egnet for å transportere last under vann.

– Den kan kjøres uten å bruke hendene, og har en justerbar propell for å kompensere for tung last. Den kan trekke tre dykkere under vann, sier Slapgård.

TUSA

TUSA SAV-7EVO3 er spesielt beregnet på å frakte tung last eller flere dykkere. Foto: TUSA


Bestillingen kom i august 2021. Da hadde russeren, identifisert som Denis Kulikov, allerede kjøpt en dykkecomputer og en trådløs sender fra Bare Dykk.

Det tilsynelatende normale kundeforholdet ble innledet i januar samme år.

Sammen med undervannsscooteren bestilte russeren også et navigasjonssystem for bruk under vann, og da gikk tydeligvis alarmen.

LES OGSÅ
Kapret fly blir unikt dykkemål


Slapgård forteller at de ble kontaktet av Politiet som krevde et umiddelbart møte.

– Det kom to menn fra Trondheim i en sivil bil. Da de presenterte seg ble det klart at de var fra Politiets Sikkerhetstjeneste, PST. Det var litt sjokkerende, forteller Slapgård.

Under samtalen med PST forstod brødrene at mannen var tilknyttet den russiske ambas­saden i Oslo og den militære etterretnings­tjenesten GRU.

PST

PSTs hovedkontor. Foto: Penneknekt (CC BY-SA 3.0)


– Vi fikk beskjed om å oppføre oss normalt overfor kunden. Han hadde allerede betalt for varene, men vi måtte kreve en sluttbruker­erklæring. Hele situasjonen var litt uvirkelig, sier Slapgård.

Da dette kravet kom trakk russeren seg fra handelen og forlangte å få tilbake pengene han hadde betalt, noe han fikk samme dag.– Det var aldri aktuelt å ikke samarbeide med PST, og slike kunder vil vi jo ikke ha. Det gjør bare alt veldig komplisert, avslutter Slapgård.

Hvordan PST fikk snusen i scooterhandelen ble aldri avslørt overfor Bare Dykk, og E24 kaster heller ikke noe lys over dette. Les hele saken på lenken under.
Opprinnelig publisert 10.06.2023ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • – Vi gjør service for alle dykkere

    Gass og Pusteservice i Drøbak er ikke bare et servicesenter for bransjen – de tar også imot ventilsett og flasker fra dykkere. Kanskje det er på tide med litt vedlikehold?

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Ta Advanced-kurs hos OFDS

    Har du tatt grunnkurs i dykking? Ta et skritt videre og bli med på neste PADI Advanced Open Water Diver-kurs hos Oslofjorden Dykkesenter!
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS