Rognkjeksen vender hjem
Ny forskning viser at noen rognkjeks drar på vandring, men returnerer hjem etter en stund. Andre individer foretrekker derimot å være hjemme hele livet.
Rognkjeksen vender hjem
Foto: Erling Svensen/Havforskningsinstituttet
MARINBIOLOGI

Rognkjeksen vender hjem
Ny forskning viser at noen rognkjeks drar på vandring, men returnerer hjem etter en stund. Andre individer foretrekker derimot å være hjemme hele livet.
  Av Beate Hoddevik, Havforskningsinstituttet
Det oppdaget forskerne da de gjorde genetiske analyser på 1.669 rognkjeks fra hele Nord-Atlanteren.

– Vi ser at genene i enkelte områder skiller seg fra andre, sier havforsker Eeva Jansson ved Havforskningsinstituttet.

– For eksempel hører rognkjeksene i Sognefjorden, Hardangerfjorden og Boknafjorden til samme genetiske gruppe, og en tilsvarende avgrenset gruppe kan vi finne i Kattegat/Skagerrak, forklarer hun.

Rognkall

Foto: Christian Skauge


Sammen med andre forskere fra Havforskningsinstituttet og kollegaer fra Sverige, Island, UK, Danmark og Grønland har hun undersøkt genene til rognkjeks i hele Nord-Atlanteren.

– Rognkjeks finnes i mange havområder og langs kysten i mange land, men ingen har undersøkt om det er snakk om ulike bestander før. Nå vet vi at ulike områder har sine egne rognkjeks-bestander og at noen bestander ikke har så stor utstrekning, sier hun.

LES OGSÅ
Vil forby leppefisk som lusespisere


I Norge finnes det rognkjeks mange steder, noe som også gjenspeiler hvordan den er samlet inn:

– Det norske bidraget av fisk er fanget på HI-tokt langs hele kysten, i Nordsjøen, Barentshavet og Norskehavet.

Vet ikke hvorfor den er stedbunden


Nå viser altså genene oss at selv om denne arten finnes mange steder, så er den likevel forholdsvis stedbunden. Foreløpig kan ikke forskerne si noe om hvorfor det er slik.

– Foreløpig er hypotesen at enkelte områder har mer lokale rognkjeks som ikke flytter seg langt av gårde, omtrent som enkelte bestander av fjordtorsk. Vi har foreløpig ingen hypotese om hvorfor det er slik, sier Jansson.

Reddet ulykkelig kjærestepar


Da forskerne så på hele Nord-Atlanteren, fikk de opp et tydelig genetisk bilde som viser at rognkjeks i ulike havområder er forskjellige.

– Vi ser at det er et stort skille mellom øst- og vestsiden av Atlanteren, samtidig skiller Østersjøen seg fra resten av Øst-Atlanteren, sier Jansson.

Forskerne fant også forskjeller mellom rognkjeks fra Grønland og Nord-Amerika, og mellom Island og Den engelske kanal og resten av Øst-Atlanteren.

Rognkjeks

En av oppgavene til rognkallen er å passe på eggene. Foto: Erling Svensen, Ocean Photo (CC BY 4.0)


I Norge fant forskerne genetiske forskjeller når de sammenlignet rognkjeks fra nord til sør.

– I Norge er det en relativt lik Øst-Atlantisk gruppe av rognkjeks, men vi ser likevel at det er økende forskjell i genene fra nord til sør. Og i tillegg har vi fjordbestanden på Vestlandet som skiller seg ut, sier hun.

Svalbard leverte overraskelse


Det var ikke bare i Norge at forskerne fikk noen overraskelser da de studerte rognkjeks-genene.

– Vi ble ganske overrasket da vi oppdaget at rognkjeks fra Isfjorden på Svalbard var helt unike, og mest like på rognkjeks fra Grønland, sier hun.

Rognkall

Hunnen kalles rognkjeks, mens hannen heter rognkall. Illustrasjon: Jan Fekjan, Artsdatabanken (CC BY-SA 4.0)


I denne fjorden «burde» fisken tilhørt den øst-atlantiske stammen slik som andre rognkjeks i området.

– Fisken fra Isfjorden var veldig lokal og skiller seg genetisk fra det generelle mønsteret i området, litt som med rognkjeks i Vestlandsfjordene.

– Resultatene viser at det over generasjoner er lite blanding av rognkjeks fra ulike områder. Det støtter en hypotese om at rognkjeks har foretrukne gyteplasser i samme område som de selv ble gytt, sier forskeren.

Rognkjeks

Eggene er vakkert guloransje før det utvikler seg synlige embryoer. Foto: Christian Skauge


Dermed kan rognkjeks ha genetiske tilpasninger til et område på samme måte som laks er tilpasset livet i en bestemt elv.

Viktig kunnskap for fiskeri og oppdrett


De nye resultatene er viktig kunnskap i forbindelse med både fiskeri og oppdrett.

– Dersom det drives intenst fiske etter arten i ett bestemt område, kan en risikere å fiske opp en lokal bestand og dermed miste de genetiske tilpasningene som kan ha skjedd over mange generasjoner.Rognkjeks blir også brukt som lusespisere på oppdrettslaks, også her kan de ulike genene gi utfordringer.

– Det er fisket stamfisk av rognkjeks i ulike områder. Disse blir brukt til å produsere rensefisk til oppdrettsnæringen. Dersom denne fisken, som da kan ha en blanding av gener fra ulike områder, rømmer, kan den påvirke genene til den lokale rognkjeksen, sier hun.ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • – Vi gjør service for alle dykkere

    Gass og Pusteservice i Drøbak er ikke bare et servicesenter for bransjen – de tar også imot ventilsett og flasker fra dykkere. Kanskje det er på tide med litt vedlikehold?

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Ta Advanced-kurs hos OFDS

    Har du tatt grunnkurs i dykking? Ta et skritt videre og bli med på neste PADI Advanced Open Water Diver-kurs hos Oslofjorden Dykkesenter!
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS