Hvaldimir er i Oslofjorden
Hvithvalen kjent som Hvaldimir oppholder seg nå i indre Oslofjord. Fiskeridirektoratet ber folk holde avstand og la den være i fred.
Hvaldimir er i Oslofjorden
Foto: Fiskeridirektoratet
HVAL

Hvaldimir er i Oslofjorden
Hvithvalen kjent som Hvaldimir oppholder seg nå i indre Oslofjord. Fiskeridirektoratet ber folk holde avstand og la den være i fred.
  24. mai 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Det er Fiskeridirektoratet som har forvaltningsansvaret for sjøpattedyr i Norge. Hvithvaler, også kalt belugaer, er fredet og man skal unngå å forstyrre ville dyr.

– Selv om hvalen er tam og vant til å omgås mennesker er det viktig at folk holder avstand og lar den være i fred, sier fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen.

Se video: «Hvaldimir» stjal kameraet


Han oppfordrer spesielt folk i båter til å holde god avstand for å unngå at hvalen blir skadet eller i verste fall drept av båttrafikk.

Hvithvalen dukket opp i Måsøy kommune i Finnmark i april 2019 og har siden vært på reise langs norskekysten med kortere og lengre mindre stopp underveis.

LES OGSÅ
Hvalrossen «Freya» er avlivet


Hvaldimir har en tendens til å oppholde seg ved oppdrettsanlegg hvor han har kunnet fange fisk som beiter på overskuddsfôr.

– Så langt har det kun vært mindre hendelser hvor hvalen har fått mindre skader, først og fremst etter kontakt med båter, sier Bakke-Jensen.Vidar Skålevik og Siv Ystebø fra Harstad Sportsdykkerklubb vant bronse i NM i UV-film 2020 med filmen «Vårt møte med Hvaldimir». Video: WeDiveTV/YouTube


– Når hvalen nå er kommet til indre Oslofjord hvor befolkningstettheten er mye større og hvor det finnes langt flere fritidsbåter samlet på et lite område, er risikoen for skade eller i verste fall død mye større, legger han til.

Siden Hvaldimir dukket opp har Fiskeridirektoratet fått flere henvendelser fra ulike organisasjoner og kommersielle interesser.

Utrolig møte med hvithval


Disse vil enten vil fange hvalen og stenge den inne i en fjord, eller fange den og holde den i fangenskap i akvarier. Fiskeridirektoratet har avvist alle slike henvendelser.

– Hvalen er et frittlevende dyr og vi ser ikke noen grunn til å fange den og putte den bak sperringer, sier Bakke-Jensen.Fiskeridirektoratet vil vurdere ulike tiltak nå som «Hvaldimir» befinner seg i et utsatt område, og tilgangen på mat kan være begrenset.

– Det er for tidlig å si noe konkret ennå. Vi følger med på bevegelsene til hvalen og håper den vil snur når den når enden av Oslofjorden, sier Bakke-Jensen.

Fiskeridirektoratets Sjøtjeneste kan kontaktes ved behov.ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Elleville rabatter hos Dykkebazaar

    I over 40 år har Aggressor Adventures laget spennende dykkereiser over hele verden. Nå tilbyr Dykkebazaar store rabatter og gratis plasser på hele 51 unike reiseruter i 16 land.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Gratis grunnkurs i fridykking

    Vil du begynne med fridykking, men har ikke fått tatt kurs? Kanskje du vil ta med familien på spennende opplevelser i vannet? Nå får du et gratis grunnkurs hos Frivannsliv.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS