Vær forsiktig med nesespray
Mange er plaget av pollenallergi på denne tiden av året. Da kan det være fristende å ty til nesespray – men husk at overdreven bruk kan ha motsatt effekt.
Vær forsiktig med nesespray
DYKKEMEDISIN

Vær forsiktig med nesespray
Mange er plaget av pollenallergi på denne tiden av året. Da kan det være fristende å ty til nesespray – men husk at overdreven bruk kan ha motsatt effekt.
  19. juni 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Ifølge Folkehelseinstituttet kan den avsvellende virkningen nesespray har gi god hjelp i starten, men overstimulering kan føre til at virkningen blir den motsatte.

– Feil bruk av nesespray kan skade neseslimhinnen og forverre nesetetthet, sier Mohammad Nouri Sharikabad hos FHI.

For mye kan ha motsatt effekt


Dette er viktig å tenke på for dykkere, som kan bli fristet til å bruke nesespray for å klare å utligne. Overdreven bruk kan føre til at nesen blir tettere under dykket.

– Langvarig bruk av spray mot nesetetthet kan føre til avhengighet og konstant tett nese. Unngå sammenhengende bruk over 10 dager, skriver Helsenorge.no.

LES OGSÅ
Er du interessert i dykkemedisin?


Divers Alert Network advarer mot bruk av nesespray med virkestoffer som får blodårene i slimhinnene til å trekke seg sammen:

– Når virkningen avtar sveller blodårene igjen og slimhinnene kan bli verre enn før, skriver Marty McCafferty i en artikkel på dansa.org.

☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:


Dette kan føre til en omvendt blokkering og barotrauma. McCafferty anbefaler derfor å vurdere nesespray med kortison, som også finnes i reseptfri utgave.

Bruker man nesespray anbefaler Helsenorge.no at man rådfører seg med lege eller apotek dersom

  • symptomene forverres eller ikke bedres innen 10 dager
  • du får plagsomme bivirkninger eller bivirkninger som ikke er nevnt i pakningsvedlegget
  • du har langvarige plager med tett nese


De minner om at man kan ha behov for en grundig legeundersøkelse for å få riktig diagnose og behandling dersom man har langvarig nesetetthet.

Travelers Medical Guide fra DAN


– Scubafolket bør ikke dykke i den perioden hvor plagene er størst. Du skal selvfølgelig ikke ha tung pust, og du skal kunne utligne uten problemer, skrev dykkerlege Jørn Klepper i en artikkel i Dykking i 2009.

Medisinene har sikkert blitt bedre og mer effektive siden den gang, men det er likevel viktig å rådføre seg med lege eller apotek, og ikke overdrive bruken.Ifølge Folkehelseinstituttet har det vært en konstant økning i salget av reseptfri nesespray de siste årene – fra 2018 til 2022 var økningen på hele 36 prosent.

De presiserer som flere andre at reseptfri nesespray kun skal brukes til korttidsbehandling.ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • – Vi gjør service for alle dykkere

    Gass og Pusteservice i Drøbak er ikke bare et servicesenter for bransjen – de tar også imot ventilsett og flasker fra dykkere. Kanskje det er på tide med litt vedlikehold?

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Ta Advanced-kurs hos OFDS

    Har du tatt grunnkurs i dykking? Ta et skritt videre og bli med på neste PADI Advanced Open Water Diver-kurs hos Oslofjorden Dykkesenter!
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS