10 tips for å holde varmen
Om vinteren er det viktig å holde seg god og varm når man dykker. Dette gjelder ikke bare under vann – det du gjør på land har også mye å si.
10 tips for å holde varmen
Vinterdykking kan være en kald fornøyelse. Foto: Pxhere.com (public domain)
UTSTYRSTIPS

10 tips for å holde varmen
Om vinteren er det viktig å holde seg god og varm når man dykker. Dette gjelder ikke bare under vann – det du gjør på land har også mye å si.
  11. mars 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Dykkegleden blir fort ødelagt hvis man fryser fingrene av seg på hvert eneste dykk. Her får du noen tips for å holde varmen:

Skikkelig vams


Sørg for at du har en vams som isolerer godt! En gammel, utvasket vams har lite luft og dårlig isoleringsevne, og da bør du vurdere å skaffe deg en ny.

Tenk på det du har under


Skikkelig undertøy gjør det lettere å holde varmen. Mange sverger til ull, men det finnes også gode syntetiske alternativer. Hør med din lokale dykkebutikk hva de anbefaler!

Varmevest

En elektrisk oppvarmet vest kan gjøre dykket mer behagelig. Foto: Santi Diving


Elektrisk oppvarming


Er du ekstra frossen eller skal gjøre et dykk som varer veldig lenge kan en varmevest eller vams være noe å vurdere. Det finnes også hansker med elektrisk varme.

Start dykket varm


Hold deg varm før dykket, men unngå å bli svett – da blir du fortere kald. Unngå venting utendørs hvis du kan – er det ikke mulig må du kle deg skikkelig.

Slik bruker du mindre luft


Gjør ditt fornødne


Husk å gå på do før dykket! Har du vann i kroppen går det med energi for å holde dette varmt. Må du tisse blir du kald – blir du kald må du tisse.

Hold deg unna grunna


Kom deg ned på dybde så raskt som mulig, og unngå å bli liggende i overflaten. Om vinteren er vannet kaldest fra 0–5 meter så det er om å gjøre å tilbringe minst mulig tid her.Waterproof er en av leverandørene av tørrhansker. Video: Waterproof/YouTube


Tørrhansker


Den beste måten å holde seg varm på hendene på er å bruke tørrhansker. Innerhansker av ull er varmere enn de av syntetisk materiale, også om de blir våte.

Termos med varmt vann


Bruker du våthansker kan du ha med varmt vann på en termos og helle dette i hanskene like før du går uti. Det er også deilig med varmt vann i hetten!

Vinterdykking

Hette, hansker og drakt må være egnet for dykking i kaldt vann. Foto: Baresports.com


Ikke få hetta


Det er viktig med en skikkelig god og varm hette som passer ordentlig. Flere produsenter lager dem i både 7 mm og 9 mm tykkelse, som er godt egnet til vinterdykking.

Et par kilo ekstra


Dersom du bruker et par kilo bly ekstra, kan du fylle litt mer luft i drakten. Dette gir bedre isolasjon – er tørrdrakten helt skviset blir du lettere kald.Tipsene over er beregnet på deg som dykker med tørrakt. Dykker du vått kan vi anbefale å ta turen innom nærmeste dykkesenter for å se på utvalget av drakter.

Når utstyret er i orden er det deilig å dykke om vinteren. Ha et godt og varmt dykk!ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Dykk i verdens kraftigste malstrøm

  Saltstraumen byr på noen av de heftigste dykkeopplevelsene som finnes – ikke bare i Norge, men i hele verden. Det er ganske enkelt noe eget med verdens sterkeste malstrøm.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Bli med Nemo på tirsdagsdykk

  Nemo Classic Diving i Bergen arrangerer «Diveday» hver eneste tirsdag, og inviterer alle som har lyst til å komme seg i vannet til å bli med.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS