Driver Norge med juksevern?
Norge har rapportert 2.510 naturreservater som vernet på strengest mulige måte til Det europeiske miljøbyrået og FN. Det stemmer ikke med virkeligheten i disse områdene. Er norske verneområder egentlig vernet?
Driver Norge med juksevern?
MARINT VERN

Driver Norge med juksevern?
Norge har rapportert 2.510 naturreservater som vernet på strengest mulige måte til Det europeiske miljøbyrået og FN. Det stemmer ikke med virkeligheten i disse områdene. Er norske verneområder egentlig vernet?
  19. desember 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Ifølge tall fra Klima- og miljødepartementet er 2.510 naturreservater i Norge vernet etter strengeste internasjonale krav, IUCN Ia, skriver Naturvernforbundet i en pressemelding.

For å kunne innfri kravene til det sterkeste vernet skal menneskelig aktivitet og påvirkning være strengt kontrollert og begrenset.

LES OGSÅ
Krever forbud mot trålfiske


Det skal også være forbud mot fiske, fangst, utvinning og innsamling av ressurser.

Alle de norske marine verneområdene er meldt inn til Det europeiske miljøbyrået og FN i den strengeste kategorien, IUCN Ia, mens nasjonalparkene er plassert i kategori II.

Verneområde ødelagt av veigrus


Også vern i kategori II forutsetter forbud mot alle typer fiske, fangst og utvinning, bortsett fra fiske som er knyttet til forskning.

– Det marine verneområdet Saltstraumen er et godt eksempel, skriver Naturvernforbundet.

Selv om området er kategorisert i den strengeste vernekategorien, UICN Ia, foregår det utstrakt fiske og troféjakt etter steinbit inne i verneområdet.

LES OGSÅ
Enorme mengder sluker og snøre


Vernet i marine nasjonalparker er så dårlig at det ikke kan kalles vern. Det slår Havforsknings­instituttet fast i sin rapport «Marint vern» fra 2021.

Der står det at «ingen av de norske marine nasjonalparkene (med mulig unntak for Jomfruland) innfrir kravene for å melde inn sine sjøområder som marine verneområder.»

Saksøker staten for å hindre gruvedumping


– Årsaken er enkel, skriver Naturvernforbundet: Det er ikke innført forbud mot den viktigste årsaken til krisen i havet, industrielt fiske.

I nasjonalparkene Færder, Ytre Hvaler og Raet foregår det bunntråling og industrielt fiske som skader naturen som er vernet.

Juksevern i havet


– Regjeringen kan ikke fortsette å føre FN bak lyset, sier Per-Erik Schulze, marinbiolog i Naturvernforbundet.

– Dette er juksevern, og det er nå ett år siden Havforskningsinstituttet meldte fra om det. Vi vil utfordre klima- og miljøministeren til å innføre sterkt vern med forbud mot fangst og fiske i alle verneområdene i havet, sier han.Naturvernforbundets blad Natur & miljø har hentet ut tall fra Miljøvedtaksregisteret som viser at det dispenseres over en lav sko.

Av 4.735 søknader om ulike tiltak fikk 4.374 tillatelse i perioden fra 2013 til 2022. Myndig­hetene har altså valgt å gi grønt lys til 92 prosent av søknadene.

Kilde: Naturvernforbundet

Opprinnelig publisert 16.12.2022ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Dykk i verdens kraftigste malstrøm

  Saltstraumen byr på noen av de heftigste dykkeopplevelsene som finnes – ikke bare i Norge, men i hele verden. Det er ganske enkelt noe eget med verdens sterkeste malstrøm.

ANNONSE:

ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Bli med Nemo på tirsdagsdykk

  Nemo Classic Diving i Bergen arrangerer «Diveday» hver eneste tirsdag, og inviterer alle som har lyst til å komme seg i vannet til å bli med.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS