Fant gammelt vrak i Mjøsa
Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) og NTNU har de siste to ukene kartlagt utvalgte områder i Mjøsa, på jakt etter dumpeplasser. Nå har de funnet et vrak som kan være 700 år gammelt.
Fant gammelt vrak i Mjøsa
Foto: Forsvarets forskningsinstitutt/NTNU
VRAKFUNN

Fant gammelt vrak i Mjøsa
Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) og NTNU har de siste to ukene kartlagt utvalgte områder i Mjøsa, på jakt etter dumpeplasser. Nå har de funnet et vrak som kan være 700 år gammelt.
  17. november 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Vrakfunnet ble offentliggjort på et pressetreff i Mjøsas Ark i formiddag, melder Oppland Arbeiderblad (bak betalingsmur).

– Vraket ble funnet på 410 meters dyp. Funnet er neppe eldre enn 1300-tallet, men samtidig neppe yngre enn 1850. Det kan være en viktig brikke for å forstå sjøfarten på Mjøsa, sier arkeolog Øyvind Ødegård ved NTNU.

Vrak

Vraket kan være et av de eldste som er funnet i Mjøsa. Foto: FFI/NTNU


Funnet ble gjort ved hjelp av den autonome undervannsfarkosten Hugin, som opererer uten fysisk forbindelse til overflaten og samler data ved hjelp av avansert sonarteknologi.

– Når data fra Hugin viser funn, kan forskerne gå ned med undervannskamera og innhente mer data, opplyser FFI.

Hugin

Hugin AUV. Foto: FFI


Foreløpig har forskerne ikke kunnet gjøre nærmere undersøkelser av vraket, som er omtrent 10 meter langt og ca. 2,4 meter bredt.

Vraket kan ifølge marinarkeologene være et av de eldste som er funnet på bunnen av Mjøsa, som med sine 368 km2 er Norges største innsjø.



Blant funnene Forsvarets forskningsinstitutt og NTNU har gjort, er også vraket av D/S Lillehammer, melder Romerikes Blad.

Den 87 fot lange båten ble bygd på Eidsvoll i 1908, og gikk i trafikk frem til 1960. Etter å ha vært landsatt på Toten ble den senket på dypt vann i 1975.

D/S Lillehammer



Bakgrunnen for undersøkelsene er at Forsvarsdepartementet ønsker å kartlegge eventuelle eksplosiver og ammunisjonsavfall, og å vurdere miljøfaren.

Ammunisjon og eksplosiver ble i en årrekke dumpet i Mjøsa. Dette startet rett etter krigen, da store mengder krigsetterlatenskaper fra tyskerne havnet i innsjøen.

Vrak

Et av vrakene som er funnet er D/S Lille­hammer, til venstre på bildet. Foto: FFI/NTNU


Også i tiårene etter ble Mjøsa brukt til dette formålet, blant annet av Raufoss Ammuni­sjonsfabrikk, skrev FFI i en pressemelding onsdag.

Mjøsa har også i årtier blitt brukt som dumpeplass for bilvrak, industriavfall og mye annet. Det dumpede materialet er dårlig kartlagt, og det er potensielt farlig.



Prosjektet har pågått i omtrent to år, og funnene som er gjort til nå trenger slett ikke å bli de siste – ingen vet hva som fortsatt skjuler seg på bunnen.

– Noen snakker om at båter helt fra vikingtida kan være delvis bevart. Derfor er også arkeologer med i arbeidet, forteller FFI.



ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

  • Bli med Nemo på tirsdagsdykk

    Nemo Classic Diving i Bergen arrangerer «Diveday» hver eneste tirsdag, og inviterer alle som har lyst til å komme seg i vannet til å bli med.

ANNONSE:

ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

  • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
  • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
  • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
  • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
  • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
  • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
  • DYKKEREISE: Ponza i Italia
  • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
  • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Gi et dykkekurs i gave!

    Et dykkesertifikat er en gave man har glede av hele livet. Gi et gavekort på SSI Open Water Diver hos ProDykk Oslo til en du er glad i – teorien kan man ta hjemme på sofaen.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS