Fant gammelt vrak i Mjøsa
Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) og NTNU har de siste to ukene kartlagt utvalgte områder i Mjøsa, på jakt etter dumpeplasser. Nå har de funnet et vrak som kan være 700 år gammelt.

Foto: Forsvarets forskningsinstitutt/NTNU
Fant gammelt vrak i Mjøsa
Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) og NTNU har de siste to ukene kartlagt utvalgte områder i Mjøsa, på jakt etter dumpeplasser. Nå har de funnet et vrak som kan være 700 år gammelt.
17. november 2022
– Vraket ble funnet på 410 meters dyp. Funnet er neppe eldre enn 1300-tallet, men samtidig neppe yngre enn 1850. Det kan være en viktig brikke for å forstå sjøfarten på Mjøsa, sier arkeolog Øyvind Ødegård ved NTNU.

Vraket kan være et av de eldste som er funnet i Mjøsa. Foto: FFI/NTNU
Funnet ble gjort ved hjelp av den autonome undervannsfarkosten Hugin, som opererer uten fysisk forbindelse til overflaten og samler data ved hjelp av avansert sonarteknologi.
– Når data fra Hugin viser funn, kan forskerne gå ned med undervannskamera og innhente mer data, opplyser FFI.

Hugin AUV. Foto: FFI
Foreløpig har forskerne ikke kunnet gjøre nærmere undersøkelser av vraket, som er omtrent 10 meter langt og ca. 2,4 meter bredt.
Vraket kan ifølge marinarkeologene være et av de eldste som er funnet på bunnen av Mjøsa, som med sine 368 km2 er Norges største innsjø.
Blant funnene Forsvarets forskningsinstitutt og NTNU har gjort, er også vraket av D/S Lillehammer, melder Romerikes Blad.
Den 87 fot lange båten ble bygd på Eidsvoll i 1908, og gikk i trafikk frem til 1960. Etter å ha vært landsatt på Toten ble den senket på dypt vann i 1975.

D/S Lillehammer. Foto: K. Berger Christiansen, Anno Domkirkeodden
Bakgrunnen for undersøkelsene er at Forsvarsdepartementet ønsker å kartlegge eventuelle eksplosiver og ammunisjonsavfall, og å vurdere miljøfaren.
Ammunisjon og eksplosiver ble i en årrekke dumpet i Mjøsa. Dette startet rett etter krigen, da store mengder krigsetterlatenskaper fra tyskerne havnet i innsjøen.

Et av vrakene som er funnet er D/S Lillehammer, til venstre på bildet. Foto: FFI/NTNU
Også i tiårene etter ble Mjøsa brukt til dette formålet, blant annet av Raufoss Ammunisjonsfabrikk, skrev FFI i en pressemelding onsdag.
Mjøsa har også i årtier blitt brukt som dumpeplass for bilvrak, industriavfall og mye annet. Det dumpede materialet er dårlig kartlagt, og det er potensielt farlig.
Prosjektet har pågått i omtrent to år, og funnene som er gjort til nå trenger slett ikke å bli de siste – ingen vet hva som fortsatt skjuler seg på bunnen.
– Noen snakker om at båter helt fra vikingtida kan være delvis bevart. Derfor er også arkeologer med i arbeidet, forteller FFI.