Vi feirer havets flinkeste fedre
I dag er det farsdag, og ingen er bedre fedre enn fiskene. Hos mange av artene er det nemlig hannen som tar seg av både egg og avkom – og hos sjøhestene er det til og med hannen som føder!
Vi feirer havets flinkeste fedre
Dobbeltsugeren passer godt på avkommet. Foto: Christian Skauge
MARINBIOLOGI

Vi feirer havets flinkeste fedre
I dag er det farsdag, og ingen er bedre fedre enn fiskene. Hos mange av artene er det nemlig hannen som tar seg av både egg og avkom – og hos sjøhestene er det til og med hannen som føder!
  13. november 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
De fleste fiskeartene gyter pelagisk, og overlater avkommet til seg selv. Men det finnes også arter som vokter eggene og har yngelpleie – og ofte er det hannen som står for dette.

Det er ikke alltid lett å være pappa, og når farene lurer i form av sultne eggtjuver på alle kanter er det om å gjøre å passe på slik at neste generasjon overlever.

Rognkall

Rognkallen passer godt på eggene, som legges på grunt vann. Og babyene er kjempesøte! Foto: Christian Skauge


Rognkallen er en av de mest dedikerte fedrene blant våre hjemlige arter. Etter at hunnen har lagt en klump med opptil 350.000 egg på grunt vann er det hannens jobb å vokte dem.

Det hender at hannen dør av uttørking hvis eggene er lagt så grunt at de går tørre når det er storfjære – han nekter å forlate dem!

Det finnes til og med historier om rognkall som har blitt hakket til døde av måker i et fåfengt forsøk på å forsvare avkommet.

Svartkutling

Kutlingene gyter tidlig på sommeren. Her er en svartkutling med egg. Foto: Christian Skauge


Kutlingene er vanlige på grunt vann langs nesten hele kysten. Når hunnen har lagt eggene sine, overlater hun ansvaret til hannen.

Mens sandkutlingen og svartkutlingen gjerne legger eggene under et tomt skjell eller i en liten hule, lager tangkutlingen sitt reir mellom tarebladene.

LES OGSÅ
Har du sett en rar svartkutling?


Dobbeltsugeren foretrekker også tomme skjell, som hannen pusser og renser. Så lokker han hunnene til å legge eggene sine med vakre farger og en liten dans.

En dyktig hann kan ha egg fra flere hunner under skjellet sitt, som han vokter med stor intensitet gjennom hele sommeren.

Dobbeltsuger

Dobbeltsuger-hannen passer på! De lyse, runde flekkene er fra egg som allerede har klekket. Foto: Christian Skauge


Den mest kjente fiskepappaen er nok sjøhesten. De er spesielle fordi hannen ikke bare er den som vokter eggene – det er faktisk han som går gravid!

Hunnen legger eggene i en fold på magen til hannen, og han bærer dem til de klekkes. En sjøhesthann kan «føde» så mange som 2.000 babyer.

Våre hjemlige arter av nålefisk, som er nært beslektet med sjøhestene, gjør det på samme måte: Hannen oppbevarer eggene på magen til de klekkes.

Fordelen med denne ansvarsfordelingen er at hunnen kan bruke energien på å produsere nye egg, mens hannen vokter avkommet mot farer.

LES OGSÅ
Har du sett sjøhest i Norge?


Klovnefisken er også en omsorgsfull far. Når hunnen har lagt eggene på undersiden av anemonen de lever i vifter han friskt vann over dem og og holder dem rene.

Kardinalfiskene har utviklet en helt spesiell måte å passe på egg og avkom på: Hannen oppbevarer dem i munnen, hvor det er trygge for farer – så lenge han unngår å svelge...

Klovnefisk

Hos alle de 30 artene klovnefisk er det hannen som vokter eggene. Foto: Christian Skauge


Det er ikke bare hos fiskene at det er hannen som tar vare på eggene. Hos havedderkoppen er det også pappa som tar på seg den oppgaven.

Etter at hunnen har lagt eggene samler hannen dem opp og plasserer dem under den tynne kroppen, og bærer dem der til de klekkes.Fisk som ikke vokter eggene eller har yngelpleie gyter ofte i grupper, mens de som passer på avkommet kommer sammen som par når de skal gyte.

Likevel er det ikke 100% sikkert at hannen ender opp med å passe på sitt eget avkom – iblant kan andre hanner snike seg inn og befrukte eggene.

Kilder: Ocean Conservancy, Petguide, New York TimesANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Dykk i verdens kraftigste malstrøm

  Saltstraumen byr på noen av de heftigste dykkeopplevelsene som finnes – ikke bare i Norge, men i hele verden. Det er ganske enkelt noe eget med verdens sterkeste malstrøm.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Bli med Nemo på tirsdagsdykk

  Nemo Classic Diving i Bergen arrangerer «Diveday» hver eneste tirsdag, og inviterer alle som har lyst til å komme seg i vannet til å bli med.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS