Økning i antall dykkerulykker
Helsevesenet på Kypros melder om en «betydelig økning» i antall ulykker som involverer trykkfallsyke og oksygen­behandling de siste årene – men legger ikke frem statistikk.
Økning i antall dykkerulykker
Foto: Clive Martin, Alpha Divers
SIKKERHET

Økning i antall dykkerulykker
Helsevesenet på Kypros melder om en «betydelig økning» i antall ulykker som involverer trykkfallsyke og oksygen­behandling de siste årene – men legger ikke frem statistikk.
  9. november 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Det er den kypriotiske avisen Cyprus Mail som melder om dette.

De siterer State Health Services Organisation (SHSO) på at det har vært registrert dykkerulykker både innen sportsdykking, yrkesdykking, militær dykking og dykking på oppdrettsanlegg.

LES OGSÅ
Dragefisk-invasjon på Kypros


Artikkelen oppgir dessverre ikke hvor mange ulykker det skal være snakk om. Det opplyses heller ikke hvilken prosentvis økning det har vært, ut over at økningen er «betydelig».

SHSO har ikke besvart Dykkings gjentatte henvendelser med forespørsel om å få se statistikken Cyprus Mail refererer til i sin artikkel.

Poseidonia Medical Centre

Det finnes både private og offentlige trkykamre på Kypros. Foto: Clive Martin, Alpha Divers


Det er imidlertid kjent at det skjer mange ulykker på vraket av Zenobia som ligger utenfor havnen i Larnaca. Siden skipet sank i 1980 har minst åtte dykkere mistet livet på vraket.

I tillegg har det vært en rekke ulykker som har ført til at dykkere har blitt sendt i trykkammer etter dykking på vraket, som ligger på 16–42 meters dyp.

LES OGSÅ
Dragefisk-invasjon på Kypros


På nettsiden til Cyprus Federation of Under Water Activities omtales dykkerulykker, men heller ikke her finnes det noen statistikk som viser om antallet ulykker har økt, eller om antallet er høyere enn i andre land.

Det er dermed grunn til å ta opplysningene med en klype salt, men samtidig være ekstra litt forsiktig hvis man skal til Kypros for å dykke.

Se video: M/S Zenobia


Ifølge en annen artikkel i Cyprus Mail fra 2019 hevder eieren av vraket av Zenobia at sikkerheten for dykkere er alt for dårlig.

Dykkeoperatører avisen har vært i kontakt med insisterer imidlertid på at de følger alle regler, og at ulykkesfrekvensen er svært lav.Vraket av Zenobia tiltrekker seg svært mange dykkere, og dykketurismen på vraket bidrar med 14 millioner Euro årlig til den kypriotiske økonomien.

– Mange turister velger Kypros som feriemål bare på grunn av vraket, skriver avisen.ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Dykk i verdens kraftigste malstrøm

  Saltstraumen byr på noen av de heftigste dykkeopplevelsene som finnes – ikke bare i Norge, men i hele verden. Det er ganske enkelt noe eget med verdens sterkeste malstrøm.

ANNONSE:

ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Bli med Nemo på tirsdagsdykk

  Nemo Classic Diving i Bergen arrangerer «Diveday» hver eneste tirsdag, og inviterer alle som har lyst til å komme seg i vannet til å bli med.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS