Få finnerlønn for merket kreps
Finner du en merket sjøkreps ved Frøya eller Hitra, ønsker havforskerne å høre fra deg. Premie: 100 kroner i finnerlønn og den velsmakende halen.
Få finnerlønn for merket kreps
Sjøkrepsen blir opptil 25 cm lang. Foto: Erlend Astad Lorentzen, Havforskningsinstituttet (CC BY-SA 4.0)
FORSKNING

Få finnerlønn for merket kreps
Finner du en merket sjøkreps ved Frøya eller Hitra, ønsker havforskerne å høre fra deg. Premie: 100 kroner i finnerlønn og den velsmakende halen.
  Av Anders Jakobsen, Havforskningsinstituttet
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Hver høst siden 2019 har forskere ved Havforskningsinstituttet merket sjøkreps ved Frøya i Trøndelag – og de vil gjerne ha din hjelp.

– Vi fanger sjøkreps med teiner, og så lengdemåler og kjønnsbestemmer vi dem. Så blir de merket, før vi slipper dem ut igjen, sier havforsker Guldborg Søvik.

Det årlige feltarbeidet er et samarbeid mellom Havforskningsinstituttet og Guri Kunna videregående skole på Frøya og Hitra.

Sjøkreps

Også kloen må lengdemåles. Foto: Guldborg Søvik, Havforskningsinstituttet


Skolen stiller med skolebåten «Fru Inger» og førsteårselevene på naturbrukslinjen er mannskap og røkter teinene.

Alle krepsene som går i teinene, blir merket. Målet med arbeidet er å kunne lære mer om vandring, vekst og overlevelse til sjøkrepsen.

– Sjøkreps graver huler i bunnsedimentet som de gjemmer seg i, og er kjent for å være territorielle og for å vandre lite. Dette ønsker vi å studere i Frohavet, sier Søvik.

LES OGSÅ
Dykkere kan fange sjøkreps


– Hvis krepsen ikke vandrer så mye, vil det kunne ha konsekvenser hvis et område fiskes tomt for kreps, legger hun til.

Nå trenger havforskerne hjelp fra publikum:

– Hvis noen finner en merket sjøkreps, så ønsker vi at de sender bilde av merket til oss. Det blir utbetalt finnerlønn til alle som sender inn merket fra en sjøkreps, sier Søvik.

Merket kreps

Sånn ser det gule merket ut. Foto: Guldborg Søvik, Havforskningsinstituttet


Sjøkreps med gule merker gir 100 kroner i finnerlønn, mens hvis man er heldig og finner en kreps med rødt merke, så vanker det 500 kroner i finnerlønn.

Forskerne er spesielt interesserte i informasjon om posisjonen hvor krepsen ble fisket, for da kan de beregne hvor langt den har vandret.

I tillegg ønsker de å få vite størrelsen på krepsen, sånn at de kan beregne hvor mye den har vokst.Det beste er å levere krepsen til Guri Kunna videregående skole, for da kan de måle krepsen nøyaktig for forskerne.

– Vi trenger bare hode med ryggskjold, så den velsmakende halen kan finneren selv få spise, sier Søvik.Opprinnelig publisert 31.10.2022ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

  • Ta grunnkurs i dykking på Smøla

    Bare Dykk arrangerer CMAS * grunnkurs hos Nekton Diving på Smøla. Benytt sjansen til å ta dykkekurs i unike omgivelser og få en flott start på dykkekarrieren.

ANNONSE:

ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Ta PADI Rescue Diver i sommer

    PADI Rescue Diver gjør deg til en sikrere og bedre meddykker, og du lærer å håndtere og ikke minst forebygge ulykker. Nå kan du ta det viktige kurset hos Oslofjorden Dykkesenter.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS