Har funnet Vasas søsterskip
Marinarkeologer fra Vrak – Museum of Wrecks i Sverige har funnet vraket av orlogsskipet Äpplet. Skipet ble sjøsatt i 1629 og ble bygd av samme skipsbygger som ferdigstilte Vasa et år tidligere.
Har funnet Vasas søsterskip
Det nedre kanondekket på Äpplet. Foto: Jim Hansson/Vrak/SMTM (CC BY)
MARINARKEOLOGI

Har funnet Vasas søsterskip
Marinarkeologer fra Vrak – Museum of Wrecks i Sverige har funnet vraket av orlogsskipet Äpplet. Skipet ble sjøsatt i 1629 og ble bygd av samme skipsbygger som ferdigstilte Vasa et år tidligere.
  25. oktober 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Både mål, skipstekniske detaljer, treprøver og arkivunderlag bekrefter at vraket er Äpplet, Vasas søsterskip, skriver Vrak – Museum of Wrecks i en nyhetsmelding.

Vraket ligger på rundt 35 meters dyp ved Vaxholm utenfor Stockholm, og funnet er et av de viktigste i Sverige på mange år.

Äpplet

Stockholm, 1630-tallet. Äpplet er muligens skipet lengst til høyre. Foto: Per-Åke Persson, Nationalmuseum


I 1625 bestilte Gustav II Adolf fire nye krigsskip, to store og to litt mindre. De to store skipene fikk navnet Vasa og Äpplet.

Vasa kantret på jomfruturen og er i dag på et av verdens mest populære museer. Äpplet ble senket utenfor Vaxholm i 1659 for å være en del av en vrakbarriere som skulle hindre fienden i å nå Stockholm sjøveien.

Äpplet

En dykker undersøker vraket. Foto: Jim Hansson/Vrak/SMTM (CC BY)


Vraks marinarkeologer har sammen med det svenske Sjøforsvaret ved flere anledninger undersøkt et sund ved Vaxholm utenfor Stockholm.

I desember 2021 oppdaget de et stort skipsvrak. Skipssidene var delvis kollapset på bunnen, men skroget var ellers bevart opp til et lavere kanondekk.Detaljer fra vraket, blant annet en kanonport. Foto: Jim Hansson/Vrak/SMTM (CC BY)


I sidene var det kanonporter på to ulike nivåer – det var derfor et krigsskip med to kanondekk.

– Pulsen steg da vi så hvor likt vraket var Vasa. Både konstruksjone og de kraftige dimensjonene føltes veldig kjent. Da ble håpet om å finne et av Vasas søsterskip tent, sier Jim Hansson, marinarkeolog ved Vrak.

Se video fra vraket:
Dykking på vraket av Äpplet fra 1629. Video: Jim Hansson, Vrak/SMTM


En grundigere undersøkelse ble gjennomført våren 2022. Under dykkene ble det funnet skipstekniske detaljer som hittil kun var sett på Vasa, og det ble gjennomført flere prøver og analyser.

Blant annet kom det frem at eiken til tømmeret ble hugget i 1627 i Mälardalen – på samme sted som Vasa noen år tidligere.

Marinarkeologi

Berging av en del av vraket. Foto: Anders P. Näsberg, Vrak/SMTM


I 2019 fant marinarkeologerne to vrak ved Vaxholm som de trodde kunne være Äpplet.

Undersøkelsene som da ble utført viste at det i stedet var Apollo og Maria, to mellomstore skip fra 1648. Marinarkeologere ga ikke opp og fortsatte letingen.

Äpplet

En sammenlikning mellom Vasa og Äpplet. Den røde markeringen viser en del av skipssiden som har falt ut og ligger på bunnen. Illustrasjon: Alexander Rauscher


– Med Äpplet kan vi legge til nok en viktig brikke i utviklingen av svensk skipsbygging. Og det er først nå vi virkelig kan undersøke forskjellene i Vasas og Äpplets design, sier Jim Hansson.

– Dette vil hjelpe oss å forstå hvordan de store krigsskipene utviklet seg fra den ustabile Vasa til sjødyktige fartøyer som kunne dominere Østersjøen, en avgjørende faktor for Sveriges fremvekst som stormakt på 1600-tallet, sier Patrik Höglund, marinarkeolog ved Vrak.

Marinarkeologer

Jim Hansson og Patrik Höglund. Foto: Anneli Karlsson, Vrak/STSM


– Funnet er også verdifullt for de som vil oppdage et nytt stykke spennende historie gjennom det gamle skipet. Äpplet er en del av vår kulturarv, sier Jim Hansson.

For ordens skyld må det nevnes at det er totalt dykkeforbud i området der vraket ligger.Vraks marinarkeologer undersøker vrak etter krigsskip flere steder langs Sveriges kyster gjennom forskningsprogrammet «Den glemte flåten», som er finansiert av Riksbankens Jubileumsfond.

Prosjektet gjennomføres i samarbeid mellom Centre for Maritime Studies (CEMAS) ved Stockholms universitet, Vrak/Statens Sjö- og Transporthistoriske Museer (SMTM) og Nationalmuseet i Finland.

Kilde: Vrak – Museum of WrecksANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Nudibranch Safari på Gulen i mars

  Nakensneglesafarien på Gulen Dykkesenter har vært arrangert siden 2010, og i mars er det igjen klart for workshop med dykkere, UV-fotografer og eksperter. Bli med du også!

ANNONSE:

ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Nitrox – det nyttigste emnekurset?

  Sertifikatet PADI Enriched Air Diver og nitrox som pustegass gir deg lengre bunntid og bedre sikkerhetsmargin. Ta det populære kurset hos Halden Dykkersenter i februar!
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS