Har du sett denne nakensneglen?
I Norge finnes det nærmere 130 arter nakensnegler, og nå er de aller fleste av dem beskrevet. Men forskerne er særlig på utkikk etter én bestemt art, Facelina dubia. Kan du hjelpe dem?
Har du sett denne nakensneglen?
Foto: Thomas Blume/Nudibranchia.dk
NAKENSNEGLER

Har du sett denne nakensneglen?
I Norge finnes det nærmere 130 arter nakensnegler, og nå er de aller fleste av dem beskrevet. Men forskerne er særlig på utkikk etter én bestemt art, Facelina dubia. Kan du hjelpe dem?
  4. oktober 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Nakensnegleekspertene Torkild Bakken og Jussi Evertsen har lagt ned et stort arbeid de siste par årene for å lage nye beskrivelser av alle de norske nakensnegleartene.

Over 120 arter er lagt ut på Artsdatabanken.no, og nå samler de informasjon om den siste håndfullen av kjente arter i Norge – blant dem Facelina dubia.

LES OGSÅ
Nakensnegler: Nå er alle på nett


Denne arten er lite kjent og bare observert noen få steder. Opprinnelig ble den beskrevet fra Biskaya-bukta av Alice Pruvot-Fol i 1948, og er sett i Middelhavet, Irland og Danmark.

I Norge er det bare gjort to observasjoner i nyere tid av denne arten, som er i familie med og kan ligne svært mye på den mer kjente Facelina bostoniensis.

Facelina Dubia

Foto: Erling Svensen, Ocean Photo (CC BY-SA 4.0)


Forskjellen er at Facelina dubia mangler lameller eller riller på rinoforene (hodetentaklene). Disse har også gjerne hvite pigmentflekker mot tuppene.

Frynsene (cerata) på ryggen ofte grønne, men ikke alltid. Arten har også svært lange munntentakler, som kan bli nesten halve kroppslengden.Erling Svensen har observert arten utenfor Egersund, og den er med i boka Dyreliv i Havet på side 418 i nyeste utgave.

Nå vil forskerne gjerne vite om flere har sett Facelina dubia. Hvis noen kan samle inn noen eksemplarer kan arten også bekreftes genetisk.

LES OGSÅ: Fant ny art helt på grensen


En av de få som har sett Facelina dubia er danske Thomas Blume. Han fant den på 12 meters dyp like sør for Helsingør i mars 2020.

Han delte bildene på Nudibranchia.dk, og la også ut videoen nedenfor.

Forrige gang denne arten ble observert i Danmark var da den danske zoologen Henning Lemche fant den på 27 meters dyp utenfor Hornbæk i februar 1976, ca. 10 kilometer unna.

Nå håper forskerne at dykkere og nakensnegleentusiaster holder øynene åpne og ser om de kan finne den grønne frynsesneglen også her til lands.

Finner du den blir de svært glade om du samler den inn og tar kontakt med dem på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.. De vil naturligvis også gjerne ha bilder.ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.


 

Annonsørinnhold:

 • Snart søknadsfrist for dykkelederkurs

  Vil du jobbe med yrkesdykking? Dykkerutdanningen ved Høgskulen på Vestlandet arrangerer dykkelederkurs i Skålevik i Bergen i januar 2023. Søknadsfristen er 4. desember 2022.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Ta PADI Deep Diver i Halden

  Lurer du på hva som finnes nede i dypet? Da er kanskje emnekurset PADI Deep Diver noe for deg! Nå kan du lære dypere dykking på en trygg måte hos Halden Dykkersenter.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS