Nytt vrak på Gozo: M/T Hephaestus
Vraket av den 60 meter lange Togo-registrerte tankeren M/T Hephaestus ble mandag senket som dykkemål på 40 meters dyp utenfor Xatt l-Ahmar på Gozo.
Nytt vrak på Gozo: M/T Hephaestus
VRAK

Nytt vrak på Gozo: M/T Hephaestus
Vraket av den 60 meter lange Togo-registrerte tankeren M/T Hephaestus ble mandag senket som dykkemål på 40 meters dyp utenfor Xatt l-Ahmar på Gozo.
  1. september 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
M/T Hephaestus gikk på grunn ved Qawra på Gozo i februar 2018, og ble liggende på stranden. Skipet var så skadet at det ikke lenger lønte seg å reparere det.

Siden har det vært planer om å senke skipet, men dette har stadig blitt utsatt. På mandag lyktes det, og Gozo har fått et nytt dykkemål:

Den 60 meter lange tankeren ble stående pent på kjølen slik det var planlagt. Maksimal dybde på vraket er hekken på 46 meter, mens baugen er noe grunnere.

Allerede neste dag var de første dykkerne nede og tok bilder. Andrea Muscat var blant dem, og har delt disse bildene på Instagram:


M/S Hephaestus ligger like øst for de velkjente vrakene av Xlendi, Karwela og Cominoland, som ble senket i Xatt l-Ahmar i 1999 og 2006.

Imidlertid er det lenger å svømme enn til de andre vrakene fra der man vanligvis går i vannet – vraket ligger litt over 300 meter unna.

3D-MODELL
Se vrakene på Gozo med nye øyne


Etter det Dykking erfarer er svømmeturen på ca. 20 minutter, eller 8 minutter med en scooter. Kombinert med dybden gjør dette at vraket er best egnet for erfarne dykkere.

Det gjenstår å se om myndighetene legger til rette for et nytt sted å gå i vannet nærmere vraket, eller om de lokale dykkesentrene vil satse på dykking fra båt.Turistminister Clayton Bartolo annonserte i mai planer om å gjøre flere av vrakene på Malta og Gozo mer tilgjengelige for dykkere.

Dette er en del av en ny, nasjonal strategi for å fremme dykking og turisme. Ved siden av tilrettelegging på land skal det også senkes flere vrak som dykkemål.– Det er noen år siden vi har sett senkingen av et skip på denne størrelsen, og det hjelper oss til å ha et bedre turistprodukt, sier Bartolo til Times of Malta.

Som man ser i videoen over var selve senkingen av M/T Hephaestus ikke spektakulær – men dykkere som besøker Middelhavsøyene kan glede seg til et flott, nytt vrak.ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Dykk i verdens kraftigste malstrøm

  Saltstraumen byr på noen av de heftigste dykkeopplevelsene som finnes – ikke bare i Norge, men i hele verden. Det er ganske enkelt noe eget med verdens sterkeste malstrøm.

ANNONSE:

ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Bli med Nemo på tirsdagsdykk

  Nemo Classic Diving i Bergen arrangerer «Diveday» hver eneste tirsdag, og inviterer alle som har lyst til å komme seg i vannet til å bli med.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS