Fant 10 vrak i Østersjøen
Dykkere og marinarkeologer fra vrakmuseumet Vrak – Museum of Wrecks har lokalisert minst ti vrak utenfor orlogsbyen Karlskrona sør i Sverige.
Fant 10 vrak i Østersjøen
Foto: Mikael Fredholm/Vrak/SMTM (CC-BY)
MARINARKEOLOGI

Fant 10 vrak i Østersjøen
Dykkere og marinarkeologer fra vrakmuseumet Vrak – Museum of Wrecks har lokalisert minst ti vrak utenfor orlogsbyen Karlskrona sør i Sverige.
  13. juni 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Vrakene ligger mellom Lindholmen og Smörasken, og skal ha blitt senket på slutten av 1600-tallet for å danne fundament for en pir mellom øyene.

Piren ble aldri bygd, men vises likevel på den eldste tegningen av Karlskrona. Tidligere undersøkelser har vist at det ligger flere store skip på bunnen.

Ulrika Eleonora

Et av vrakene kan være linjeskipet «Ulrika Eleonora», oppkalt etter dronningen ved samme navn. Foto: Wikipedia (ukjent kunstner, public domain)


– Det som er spennende er at vi fant flere vrak enn vi regnet med, minst ti stykker. Noen av dem er opptil 50 meter lange, sier marinarkeolog Jim Hansson.

Han forteller at de undersøkte tre av vrakene nøyere i forrige uke, og fikk smugkikket på et fjerde. De ligger nedsunket i mudderet på bunnen.

LES OGSÅ
Hva gjør en marinarkeolog?


– Det største vraket er over 50 meter langt. Det kan være «Ulrika Eleonora», et stort linjeskip, spekulerer Hansson.

Nå skal marinarkeologene gjøre videre undersøkelser for å prøve å avdekke hvilke skip som ligger på bunnen, når de ble bygd og når de ble senket.

Seks vrak identifisert ved Karlskrona


– Noen av vrakene er trolig senket i 1710 og 1712, for å forhindre Danmark fra å angripe Sverige via orlogsbyen Karlskrona, sier Hansson.

Tidligere i år identifiserte marinarkeologene ved vrakmuseet seks skip i en vrakbarriere i Djupasund mellom øyene Tjurkö og Sturkö, ikke langt unna.Det er tatt prøver fra dekksbjelkene på vrakene som til nå er undersøkt, og treprøvene er sendt til Danmark for å tidsbestemmes.

Dekksbjelkene som går på tvers av skipet gir også et bra mål på størrelsen, og dette kan sammenholdes med arkivkilder fra 1600-tallet.Basert på oppmåling og tusenvis undervannsbilder jobber nå marinarkeologene med å skape en 3D-modell slik at vrakene kan studeres fra alle kanter.

– Ettersom det er mye treverk å holde rede på kan man oppdage ting også i etterkant. Det blir nok en del kveldsjobb når vi skal gå gjennom alt, sier Jim Hansson og ler.

ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Nudibranch Safari på Gulen i mars

  Nakensneglesafarien på Gulen Dykkesenter har vært arrangert siden 2010, og i mars er det igjen klart for workshop med dykkere, UV-fotografer og eksperter. Bli med du også!

ANNONSE:

Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Nitrox – det nyttigste emnekurset?

  Sertifikatet PADI Enriched Air Diver og nitrox som pustegass gir deg lengre bunntid og bedre sikkerhetsmargin. Ta det populære kurset hos Halden Dykkersenter i februar!
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS