Har du sett strandkrabbe med rogn?
Vårens utfordring er å finne strandkrabber med utrogn. Hvor finnes de, og hva slags farge er det på rognen? Dine observasjoner kan hjelpe forskerne til å lære mer om strandkrabben.

Foto: Kai Dahms/Unsplash
Har du sett strandkrabbe med rogn?
Vårens utfordring er å finne strandkrabber med utrogn. Hvor finnes de, og hva slags farge er det på rognen? Dine observasjoner kan hjelpe forskerne til å lære mer om strandkrabben.
18. april 2022
De vil svært gjerne ha hjelp fra dykkere og undervannsfotografer, og har derfor lagt ut et registreringsskjema hvor man kan dele sine observasjoner.

Krabbe med nylagte egg (utrogn). Foto: Auguste Le Roux/Wikipedia (CC BY 3.0)
– Jeg håper alle kan bidra til å finne, fotografere og melde inn informasjon om strandkrabber med utrogn, skriver forsker Gro Van der Meeren på Facebook.
Hun samarbeider med Lei en Biolog, og ønsker å hjelpe et tysk forskerteam som jobber med strandkrabbens liv og reproduksjon i Europa.

Krabbe med modne egg sent i utviklingen. Foto: Gabriela Torres/Leienbiolog.no
Forskerne kommer til Norge for å ta eggbærende strandkrabber i nærmere øyesyn allerede i mai, og vil gjerne vite mer om hvor det kan lønne seg å dra.
– Får vi hjelp kan vi fortelle dem hvor det er eggbærende strandkrabber å finne. Tid, sted, dybde og farge på rognen er av interesse, for vi vet faktisk veldig lite om vår tøffeste krabbe, skriver Van der Meeren.

Strandkrabbe med rotkreps. Merk at rotkrepsen er én klump, mens rogna er en klase med mange små egg. Foto: Pia ve Dahlen/Leienbiolog.no
Hun forteller at det også er svært interessant dersom man finner krabber som har en klump uten egg under klaffen på bakkroppen.
Det kan være parasitten rotkreps, og denne vil forskerne også vite mer om. Funn av rotkreps kan meldes direkte til henne på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..
Strandkrabbene gyter om vinteren, og derfor er det størst sjanse for å finne hunner med modne egg i april og mai. Du finner dem typisk på 1–5 meters dyp, ofte på sandbunn.
Lei en Biolog oppfordrer også til at man tar bilder og sender inn. Husk å merke bildene med navn så de vet hvilke bilder som hører til hvilken observasjon!