Har du sett strandkrabbe med rogn?
Vårens utfordring er å finne strandkrabber med utrogn. Hvor finnes de, og hva slags farge er det på rognen? Dine observasjoner kan hjelpe forskerne til å lære mer om strandkrabben.
Har du sett strandkrabbe med rogn?
MARINBIOLOGI

Har du sett strandkrabbe med rogn?
Vårens utfordring er å finne strandkrabber med utrogn. Hvor finnes de, og hva slags farge er det på rognen? Dine observasjoner kan hjelpe forskerne til å lære mer om strandkrabben.
  18. april 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Utrogn er de små klasene med rogn som sitter under flappen på hunnene. Ta gjerne et bilde dersom dere finner noen, oppfordrer biologene i nettverket Lei en Biolog.

De vil svært gjerne ha hjelp fra dykkere og undervannsfotografer, og har derfor lagt ut et registreringsskjema hvor man kan dele sine observasjoner.

Utrogn

Krabbe med nylagte egg (utrogn). Foto: Auguste Le Roux/Wikipedia (CC BY 3.0)


– Jeg håper alle kan bidra til å finne, fotografere og melde inn informasjon om strandkrabber med utrogn, skriver forsker Gro Van der Meeren på Facebook.

Hun samarbeider med Lei en Biolog, og ønsker å hjelpe et tysk forskerteam som jobber med strandkrabbens liv og reproduksjon i Europa.

Strandkrabbe

Krabbe med modne egg sent i utviklingen. Foto: Gabriela Torres/Leienbiolog.no


Forskerne kommer til Norge for å ta eggbærende strandkrabber i nærmere øyesyn allerede i mai, og vil gjerne vite mer om hvor det kan lønne seg å dra.

– Får vi hjelp kan vi fortelle dem hvor det er eggbærende strandkrabber å finne. Tid, sted, dybde og farge på rognen er av interesse, for vi vet faktisk veldig lite om vår tøffeste krabbe, skriver Van der Meeren.

Rotkreps

Strandkrabbe med rotkreps. Merk at rotkrepsen er én klump, mens rogna er en klase med mange små egg. Foto: Pia ve Dahlen/Leienbiolog.no


Hun forteller at det også er svært interessant dersom man finner krabber som har en klump uten egg under klaffen på bakkroppen.

Det kan være parasitten rotkreps, og denne vil forskerne også vite mer om. Funn av rotkreps kan meldes direkte til henne på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..



Strandkrabbene gyter om vinteren, og derfor er det størst sjanse for å finne hunner med modne egg i april og mai. Du finner dem typisk på 1–5 meters dyp, ofte på sandbunn.

Lei en Biolog oppfordrer også til at man tar bilder og sender inn. Husk å merke bildene med navn så de vet hvilke bilder som hører til hvilken observasjon!




ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.


Annonsørinnhold:

  • Øker sikkerheten i havna

    En ny serie bryggelys fra Wee Marine AS skal øke sikkerheten i havneanlegg. Ett års utvikling ligger bak serien, som har fått navnet No1. Lysene er konstruert for å tåle store påkjenninger – og for å redde liv på mørke dager og kvelder.

ANNONSE:

ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

  • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
  • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
  • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
  • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
  • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
  • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
  • DYKKEREISE: Ponza i Italia
  • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
  • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Ta grunnkurs i dykking på Smøla

    Bare Dykk arrangerer CMAS * grunnkurs hos Nekton Diving på Smøla. Benytt sjansen til å ta dykkekurs i unike omgivelser og få en flott start på dykkekarrieren.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS