Vær på utkikk etter disse artene
Forskerne forventer at flere såkalte «dørstokkarter» vil dukke opp i Norge. Her får du oversikt over hvilke arter du bør være spesielt på utkikk etter, og hvem du kan kontakte hvis du finner en fremmed art.
Vær på utkikk etter disse artene
Kinesisk ullhåndskrabbe. Zoo Köln/Wikipedia (CC BY-SA 4.0)
FREMMEDE ARTER

Vær på utkikk etter disse artene
Forskerne forventer at flere såkalte «dørstokkarter» vil dukke opp i Norge. Her får du oversikt over hvilke arter du bør være spesielt på utkikk etter, og hvem du kan kontakte hvis du finner en fremmed art.
  26. august 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Dykkere er i første linje når det gjelder å oppdage fremmede arter. De siste årene har det dukket opp flere arter som skaper bekymring, for eksempel havnespy.

I tillegg til de artene som allerede finnes i Norge, inneholder Artsdatabankens fremmedartsliste 60 arter som regnes som såkalte «dørstokkarter».

LES OGSÅ
Havnespy har spredt seg nordover


Dette er arter som allerede finnes i våre naboland, og som havforskerne forventer at kan dukke opp langs Norskekysten. Det er fint hvis dykkere er spesielt oppmerksomme på dem.

En tredjedel av dørstokkartene vurderes å ha høy eller svært høy risiko for økologiske effekter. Dette kan bety at de vil fortrenge våre hjemlige marine arter.

Bli med på Dugnad for Havet!


Blant dørstokkartene er det både alger og krepsdyr, fisk, sjøpunger, bløtdyr og mosdyr. Her er noen av artene det er sannsynlig at dykkere kan finne:



Den asiatiske penselkrabben har blitt funnet flere ganger i Norge – på Tjøme, i Tønsberg, i Horten og ved Sandvika i Indre Oslofjord.

I august 2022 ble den asiatiske strandkrabben Hemigrapsus sanguineus funnet for første gang i Norge, ved Spangereid på Sørlandet.

Asiatisk penselkrabbe funnet i Norge


Også den kinesiske ullhåndskrabben har blitt observert en håndfull ganger de siste 30 årene. Den regnes som en av de verste invaderende artene i verden, og ble nylig funnet på Hvaler.

Krepsdyrene kan spre seg til Norge på flere måter. De kan følge med i påvekst på skip, de kan vandre, eller larvene kan komme med ballastvann.

LES OGSÅ
Flere fremmede arter truer Oslofjorden


På listen står også svampen Celtodoryx ciocalyptoides, rovsneglen Rapana venosa, sjøpungen Perophora japonica og havedderkoppen Ammothea hilgendorfi som opprinnelig hører hjemme i Stillehavet.

I tillegg til de 60 dørstokkartene er det 24 arter som forventes å dukke opp på Svalbard. Dette er fisk, krepsdyr og pigghuder som finnes langs Norskekysten, men som sprer seg nordover på grunn av klimaendringene.

Har du sett en uvanlig fisk?


Disse artene regnes for å ha lav økologisk risiko, med unntak av kongekrabben som kan forårsake store skader dersom den sprer seg til Svalbard.

For at ekspertene skal gjøre gode vurderinger av fremmede arters økologiske risiko er det viktig at de har oppdatert informasjon om artenes utbredelse.



Hvis du ser noe du tror kan være en fremmed art, eller noe rart eller uvanlig under vann, er det viktig å melde fra!

Havforskningsinstituttet kan kontaktes via portalen Dugnad for Havet, og du kan melde om fremmede arter på Artsobservasjoner.no.


Dugnad for Havet
Har du funnet noe du tror er en fremmed art, eller noe du ikke vet hva er for noe? Havforskningsinstituttet vil gjerne ha rapporter om fremmede arter, uvanlige funn og sjeldne fiskearter.

Registrer funnRegistrer funn

Se funnSe funn

Siden dykkerne har en unik mulighet til å oppdage nye marine arter kan nettopp dine observasjoner være av stor verdi!

Les mer på www.dugnadforhavet.no


Opprinnelig publisert 15.03.2022



ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.


Annonsørinnhold:

  • Dykk i verdens kraftigste malstrøm

    Saltstraumen byr på noen av de heftigste dykkeopplevelsene som finnes – ikke bare i Norge, men i hele verden. Det er ganske enkelt noe eget med verdens sterkeste malstrøm.

ANNONSE:

ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

  • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
  • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
  • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
  • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
  • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
  • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
  • DYKKEREISE: Ponza i Italia
  • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
  • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Bli med Nemo på tirsdagsdykk

    Nemo Classic Diving i Bergen arrangerer «Diveday» hver eneste tirsdag, og inviterer alle som har lyst til å komme seg i vannet til å bli med.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS