Fant hornmine på ryddedykk
Tirsdag formiddag var Søgne Dykkerklubbs medlemmer nok en gang i sjøen for å rydde spøkelsesredskaper fra havbunnen – men det var ikke bare gamle teiner som dukket opp.
Fant hornmine på ryddedykk
Bildet er fra funn av en mine i Søgne-skjærgården i 2013. Foto: Søgne dykkerklubb
KLUBBNYTT

Fant hornmine på ryddedykk
Tirsdag formiddag var Søgne Dykkerklubbs medlemmer nok en gang i sjøen for å rydde spøkelsesredskaper fra havbunnen – men det var ikke bare gamle teiner som dukket opp.
  Av N247.no (etter avtale)
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Ryddingen under vann skjedde denne gangen øst for Oksøy fyr, og endte med funn av en stor hornmine på litt over 30 meters dyp.

– Vi har funnet flere slike miner og denne var stor, rundt halvannen meter i diamete. Jeg tenker at den inneholder 300 kilo sprengstoff, sier leder i Søgne dykkerklubb, Karl Klungland til N247.

Karl Klungland

Karl Klungland er leder i Søgne dykkerklubb. Foto: Nicolai Prebensen, N247.no


Han tok umiddelbart kontakt med politiet som igjen videreformidler funnet til Minedykkerkommandoen i Sjøforsvaret.

– Det er en viss fare for at den kan gå av hvis den blir flyttet på, og i tillegg er det et forurensningsproblem. Jeg tenker at vi blir kontaktet av Forsvaret i morgen, og at de umiddelbart søker om å få tilintetgjøre mina, fortsetter Klungland.

Sprenging

Slik så det ut da Minedykkerkommandoen sprengte en hornmine i Søgne-skjærgården i 2013. Foto: Steinar Monsen


Han forteller at klubben i år vil passere 1.200 spøkelsesredskaper tatt opp, mye ved hjelp av frivillige som stiller med egne båter og henter heveballongene som redskapene er heist til overflaten med.

Tirsdag fikk dykkerne fra Søgne Dykkerklubb velvillig hjelp fra flere Flekkerøy-båter med mannskap.

LES OGSÅ
– Den teina var min, sier Anton


– Dette er årsrekord for oss og ingen andre dykkerklubber har slike tall å vise til. Mandal dykkerklubb er også ivrige og dyktige og de har til nå i år tatt opp 621 redskaper. Den tredje klubben på lista er Havhesten Undervannsklubb fra Tananger som har hentet opp 136 redskaper så langt i år, sier Klungland.

Oversikt over hvor mange tapte redskaper dykkeklubbene har hentet opp kommer fra fritidsfiskeappen, og finnes på nettsidene til Fiskeridirektoratet.

Hornminer

Tyske soldater legger miner i norske farvann under andre verdenskrig. Foto: Naval History and Heritage Command/Kriegsmarine


– Vi jobber nå med å få identifisert minen, hvilken nasjonalitet det er og størrelse. Dessverre var kameraet tomt for strøm, og derfor har vi ingen biler å vise, avslutter Klungland.






ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Gratis webinar for rustne dykkere

    Er det lenge siden du var i vannet? Er du litt usikker på teorien? Da bør du melde deg på Frivannslivs gratis oppfriskningskurs for deg som dykker med flasker på ryggen.

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Rabatt på O2, helium og argon

    Norges Dykkeforbunds avtale med Nippon Gases gir medlemsklubbene og dykkeskoler med avtale rabatt på pustegasser og leie av flasker.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS